Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Popíjeli ze starých zásob?

NÁCHODSKO – Šestice dopravních nehod, dvě s alkoholem 

Dvě z šesti vyšetřovaných dopravních nehod na Náchodsku za včerejší den a noc (17.9.2012) provázel alkohol. Řidičům sice nesebral nikdo zrak, neboť se zřejmě nalévali pivem či popíjeli ze starých zásob, minimálně jim ale alkohol zatemnil mozek, protože sedli za volant, respektive na sedlo kola.
 
Jedna z nehod s alkoholem nehoda skončila zraněním, ostatních pět  se odehrálo bez zranění.
 
řiči-volant
Jak alkoholické nápoje dokážou změnit úsudek a pokřivit odhad, pocítil 55letý řidič z Trutnovska, který sedl za volant Renaultu Kangoo krátce po čtvrté hodině odpoledne v České Skalici s dvěma a půl promile.
Na to, že  pondělní odpoledne bylo normálním pracovním dnem, se muž opravdu „slušně alkoholicky upravil". Jeho následná nebezpečná akrobacie za volantem začala přímo v centru na Husově náměstí, kde podroušený chlapík nastoupil do vozu. 
 
Nejprve s vozem couval, neodhadl však vzdálenost a do vozu za sebou nacouval. Na nic však nečekal, hned rozjel vpřed a vyjel z náměstí, ale už po pár set metrech jízdy po rovném úseku silnice na ulici E.Beneše nezvládl řízení, najel na chodník a pokračoval dál z mírného svahu až čelně narazil do domu, stojícího u cesty. Tam jeho pouť skončila, i když nedobrovolně. Opětovné vrácení na silnici a další nebezpečné manévry mu překazila hlídka městské policie. Přivolaná dopravní policie pak podrobila řidiče dechové zkoušce. Na displeji se objevilo číslo 2,60 promile.
 
Další prověřování navíc ukázalo, že na autě, které řídil, propadla technická kontrola už v listopadu roku 2011. Může být ale klidný, k získání nové hned tak nedojde, opravit poničené auto vyjde na 80.000 korun. Policisté na místě zadrželi muži řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Zahájili s ním trestní řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Opilci tak nyní hrozí až roční trest odnětí svobody, padesátitisícová pokuta a dvouletý zákaz řízení motorových vozidel.
 
Zhoubný účinek alkoholu podcenil i cyklista chvilku před půlnocí v obci Vižňov u Meziměstí.
Silně podnapilý 33letý muž nezvládl jízdu v sedle a při zatočení řidítky vpravo ztratil rovnováhu. I s jízdním kolem spadl ze srázu do přilehlého potoka. Pádem si přivodil zranění, po ošetření přivolanou záchrannou službou, se ukázalo, že naštěstí lehké. Muž byl převezen do náchodské nemocnice. Protože cyklista vůbec nebyl schopen dechové zkoušky, policisté vyžádali lékařský odběr žilní krve ke zjištění hladiny alkoholu. Dopravní nehodu policisté dále vyšetřují.
 
Ostatní nehody již způsobili motoristé střízliví a jejich následky byly jen poničené plasty, pokroucené plechy a uražená zrcátka, příčinami byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.
 
Foto: Ilustrační foto archiv Policie ČR
 
por. Mgr. Eva Prachařová,
18. 9. 2012, ve 12:00

vytisknout  e-mailem