Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Popel z kamen patří do ocelové nádoby s víkem!

KRAJ - Požár budovy farmy v Chrastavě způsobil žhavý uhlík z popelu vysypaného volně na dvoře. 

Vloni 30. listopadu v noci dvě minuty po dvaadvacáté hodině policisté na lince 158 přijali oznámení o požáru farmy v Chrastavě. Požárem byla tehdy zasažena ubytovací hotelová část této farmy, ze které bylo evakuováno přibližně 20 osob. Z přilehlých stájí byli preventivně vyvedeni koně. V souvislosti  s tímto požárem ke zranění osob naštěstí nedošlo.

K určení příčiny vzniku požáru bylo provedeno ohledání místa požářiště, v rámci kterého byl i nasazen služební pes na vyhledávání akcelerantů hoření. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že příčinou rozsáhlého požáru byla nedbalost. Požár vznikl od popela z kamen vysypaného na dvůr. Žhavý uhlík byl větrem zafouknut na suché listí pod uskladněnými trámy u stěny pod střechou objektu. Celý případ šetřili kriminalisté z Oddělení obecné kriminality Územního odboru v Liberci, kteří na začátku zahájili úkony trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Po důkladném šetření, během kterého bylo zjištěno, že nebyla naplněna skutková podstata jakéhokoliv trestného činu, policejní komisař věc kvalifikoval jako přestupek proti požární ochraně a věc předal k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu.

V souvislosti s nadcházející topnou sezonou upozorňujeme občany, aby vyhořelé palivo z kotlů, v každém případě vždy popel ukládali do ocelové nádoby s víkem, tak jak to ukládá zákon a za žádných okolností ho nenechávali uložený, kdekoliv volně, tak jak se stalo v loňském roce na farmě Vysoká na Liberecku.

Tam byl popel ukládán na volně ložené místo, vlivem větru byl rozfoukán do okolí a od ještě žhavého uhlíku, od kterého se vzňal dřevěný trám, a došlo k požáru budovy. Škoda tehdy přesáhla částku 50 milionů korun.


30. 9. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem