Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Poničené věci, krádeže, požáry i nezodpovědné řidiče

To vše řeší Rakovniční policisté za posledních několik dní 

Dva požáry v jeden den
 
      Dne 25. února 2012, oznámil krátce po jedné hodině odpolední, na linku 112 sedmatřicetiletý muž z Prahy – východ, že se nachází v obci Řevničov, ulice Karlovarská a že se mu vzňalo vozidlo Ford Galaxy, se kterým cestoval. Na místě jednotky HZS Stochov a policisté z obvodního oddělení v Novém Strašecí. Vozidlo bylo uhašeno, vyšetřovatel HZS uvedl, že se jednalo o technickou závadu na motoru, který se přehřál. Na místě nikdo nebyl zraněn a škoda nebyla prozatím způsobena.
 
     Druhý požár se stal téhož dne, po čtrnácté hodině, kdy došlo k vzplanutí půdního prostoru rodinného domu v obci Lužná. Na místě hlídka z obvodního oddělení Rakovník, jednotky HZS. Na místě požáru přítomní majitelé objektu. Dům byl HZS uhašen, vyšetřovatel po prohlídce objektu uvedl, že se jednalo o technickou závadu od elektroinstalace na bojleru. Věc zůstává nadále v kompetenci HZS. Nikdo na místě zraněn, škoda nebyla vyčíslena.
 
Pachatelé zadrženi na místě činu
 
      Dne 27. února 2012, v podvečerních hodinách, došlo k vloupání do bývalého rekreačního objektu v katastru obce Račice. Policisté na místo přivolali policejního psovoda. Policista ze skupiny základních kylogických činností se se svým služebním psem LYR vydali po stopě pachatele a v jedné z budov, ve třetím patře – v podkroví byli nalezeni dva muži, kteří se k vloupání a krádeži v objektu rekreačního střediska přiznali. Jednalo se o pětatřicetiletého a dvaatřicetiletého muže, oba z Berounska. Pachatelé na místě činu poškodili stropní podhledy ze sádrokartónu, z podkterých vytrhali různé kabelové rozvody.
    Oba zadržení byli umístěni se souhlasem státního zástupce do policejní cely. Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání. Případ si převzal policejní vyšetřovatel z oddělení obecné kriminality, který následně obě sdělil podezření z trestných činů krádeže a poškození cizí věci, ve spolupachatelství a mladší z mužů si ještě navíc převzal sdělení podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. 
    Po provedení procesních úkonů, propustil státní zástupce mladšího z mužů na svobodu. U druhého muže bude soud rozhodovat o vazbě. Oba dva však čeká soud za prohřešky, kterých se dopustili. Za jejich jednání jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Muži mají za s sebou již majetkovou trestní minulost.
 
Vloupání do prodejny Albert
 
     Neznámý pachatel v noci 2. března 2012, poškodil prodejnu společnosti Albert, v Rakovníku, ulice Plzeňská, kde si z jedné strany prodejny vytvořil otvor, kterým následně vnikl dovnitř a prohledal prodejnu. Nakonec si za svou pracnou snahu odnesl jen sportovní obuv. Svým jednáním pachatel způsobil škodu dosahující částky cca 15.000,- Kč.
     Policisté z obvodního oddělení v Rakovníku případ šetří jako podezření z trestných činů poškození cizí věci a krádež, za které pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Zachtělo se mu vlastní výroby elektřiny
 
     Neznámý pachatel dne 5. března 2012, poškodil oplocení fotovoltaické elektrárny na Rakovnicku v okamžiku, kdy se vydal na lup. Celkem si odnesl patnáct kusů panelů a na několika místech dalších pět kusů poškodil. Celkově tak společnosti vlastnící fotovoltaickou elektrárnu způsobil škodu ve věci cca 100.000,- Kč.
      Policisté z obvodního oddělení v Rakovníku případ šetří jako podezření z trestných činů krádeže a poškození cizí věci, kdy pachateli za tyto skutky hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku až pěti let.
 
 
Čtyřkolka se hodila
 
      Dne 6. března letošního roku, odcizil neznámý pachatel v obci Křivoklát z parkoviště restauračního zařízení, zaparkovaný motocykl – čtyřkolku, zn. CFMOTO X6-A, hnědé barvy a společně s ní i přilbu a rukavice, které byly uloženy v kufru čtyřkolky. Čtyřiatřicetiletý majitel si škodu na odcizeném stroji vyčíslil na částku cca 93.000,- Kč. Po čtyřkolce bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Uvedený stroj byl určen pro silniční provoz a měl řádné registrační značky.
    Policisté z obvodního oddělení v Roztokách případ šetří jako podezření z trestného činu neoprávněné užívání cizí věci, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dva roky nebo zákaz činnosti.
 
Řídil vozidlo, traktor nebo vrak?
 
     Dne 25. února 2012, byl v podvečerních hodinách, v obci Velká Chmelišná, kontrolován jednačtyřicetiletý muž z Rakovnicka, který cestoval ve vozidle Škoda 120L, policejní hlídkou z obvodního oddělení v Jesenici.
   Policisté se při silniční kontrole nestačili divit. Řidič hlídce nepředložil ke kontrole žádné osobní doklady ani doklady k vozidlu. O vozidlu se vlastně dalo spekulovat. Řidič nebyl během jízdy připoután bezpečnostním pásem, na vozidle nebylo řádné osvětlení. Ostré hrany vozidla, pneumatiky z malotraktoru, kdy každá byla jiných rozměrů i značek a propadlá technická a emisní kontrola z roku 2007, jasně svědčila o nesplnění technických podmínek pro provoz vozidla na pozemní komunikaci. Dále na vozidle nebyla umístěna registrační značka, nebylo řádně zákonně pojištěné a za vozidlem byl připojen přívěsný vozík.
    Další kontrola prokázala, že řidič má v současné zadržen řidičský průkaz a má platný zákaz řízení motorových vozidel a to vydaný Okresním soudem v Lounech, s platností od začátku ledna 2009. Orientační dechovou zkoušku řidič odmítl a stejně tak i lékařské vyšetření s následným odběrem biologického materiálu. Ale k požití alkoholického nápoje se řidič doznal.
     Policisté na služebně řidiči zakázali další jízdu, bylo mu sděleno podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. V dalším řízení, tentokráte přestupkovém, se bude s řidičem řešit jeho odmítnutí podrobit se orientační dechové zkoušce.
 
Poničené vozidlo i panelový dům
 
       Jednatřicetiletý majitel osobního vozidla Volvo S60, byl nemile překvapen, když přišel ke svému vozidlu, které měl zaparkované v Rakovníku, v ulici Spalova a uviděl spoušť, kterou mu zde zanechal neznámý pachatel. Ten nezjištěným předmětem poškrábal vozidlo na pravých zadních dveřích, pravého zadního blatníku a víka od palivové nádrže. Na vozidle byla způsobena škoda ve výši cca 15.000,- Kč.
     Policisté z místního oddělení případ šetří jako podezření z trestného činu poškození cizí věci.
      Stejného trestného činu se dopustil neznámý pachatel, když v době od 22. do 23. února 2012, posprejoval černou barvou dva panelové domy a to v ulici Spalova a Pražská, v Rakovníku. Na uvedené domy pachatel namaloval „obraz“, kterým se chtěl zřejmě zviditelnit. Zatím však podniku spravující tyto domy způsobil škodu ve výši min. 10.000,- Kč.
      Za tyto skutky lze pachateli uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo majetku.
 
nprap. Jana Žáčková
dne 7. března 2012
 

vytisknout  e-mailem