Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pomoc obětem trestných činů

Dne 2. února 2011 se v budově Policejního prezidia ČR konal seminář s názvem „Systém psychologické pomoci Policie České republiky obětem trestné činnosti,“ který organizovalo Ředitelství pro řízení lidských zdrojů Policejního prezidia ČR ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí, o. s. 

Jak už název napovídá, tématem semináře bylo poskytování pomoci obětem trestných činů a dalších mimořádných událostí, při nichž je potřeba pomoc psychologa. Za policii se jednání zúčastnili náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivan Bílek, vedoucí psycholog plk. Vladimír Voska a vedoucí skupiny krizové intervence mjr. Jana Malíková. Bílý kruh bezpečí byl zastoupen prezidentkou Petrou Vitoušovou.
 
Po úvodním slovu plk. Vosky přivítal účastníky setkání náměstek Bílek. Poděkoval všem za pomoc, kterou, mnohdy i dobrovolně, zdarma a na úkor osobního volna, obětem trestných činů poskytují. „V tomto případě nejen chráníme, ale hlavně pomáháme,“ shrnul plk. Bílek činnost Policie České republiky v oblasti krizové intervence.
 
Na semináři byly prezentovány nejen výsledky, kterých bylo za dobu půl roku od podpisu dohody mezi policií a Bílým kruhem bezpečí dosaženo, ale také konkrétní případy uskutečněné pomoci. O své zkušenosti z praxe se podělili policisté z Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Zároveň představili systémy fungování krizové intervence v rámci svých útvarů.
 
Prezidenta Vitoušová shrnula ve svém vystoupení spolupráci policistů s Bílým kruhem bezpečí a oběťmi trestných činů, ke které docházelo už mnoho let před podpisem dohody, a to díky vstřícnosti a empatii jednotlivých příslušníků Policie České republiky. Poděkovala za spolupráci ve prospěch obětí kriminality plk. Voskovi i jednotlivým pracovníkům krizové intervence, některým i jmenovitě.
 
Za dobu od 1. 7. do 31.12.2010 byla poskytnuta pomoc 507 osobám v evidovaných 253 událostech. Nejčastěji se jednalo pomoc pozůstalým v případech sebevražd, dopravních nehod, znásilnění, vražd nebo jiných úmrtí. V současné době má Policie České republiky 27 lektorů a více než 160 vyškolených pracovníků, kteří dokážou účinně pomoci.
 
  
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
03.02.2011
Odkazy do noveho okna

Pomoc obětem 1

Pomoc obětem 1 

Detailní náhled

Pomoc obětem 2

Pomoc obětem 2 

Detailní náhled

Pomoc obětem 3

Pomoc obětem 3 

Detailní náhled

Pomoc obětem 4

Pomoc obětem 4 

Detailní náhled

Pomoc obětem 5

Pomoc obětem 5 

Detailní náhled

Pomoc obětem 6

Pomoc obětem 6 

Detailní náhled

Pomoc obětem 7

Pomoc obětem 7 

Detailní náhled

Pomoc obětem 8

Pomoc obětem 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem