Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pohřešované děti připomene pomněnkový den

KRAJ - Cílem projektu je připomenout a vzpomenout na děti, které nenávratně zmizely a poskytnout rodičům informace o tom, jak efektivně a rychle komunikovat s Policií ČR v případě pohřešování dítěte. 

Pomněnkový den - mezinárodní den pohřešovaných dětí 
Dne 25. května 1979 zmizel v New Yorku na cestě do školy šestiletý Etan Patz. V následujících letech začaly nejrůznější organizace připomínat tento den v souvislosti se zmizelými dětmi a v roce 1983 označil prezident USA Ronald Reagan 25. květen za Den pohřešovaných dětí. Jako mezinárodní den se začal připomínat od roku 1986. V Evropě se připomíná od roku 2002. V České republice se tento den zdůrazňuje jako tzv. pomněnkový den, a to od roku 2004 . . . . 25tý květen se tak stal mezinárodním dnem pohřešovaných dětí  . . Pomněnkovým dnem.

Cílem tzv. "Pomněnkového dne" je upozornit na mezinárodní den pohřešovaných dětí, který se od počátku 80. let minulého století každoročně připomíná právě 25. května. Letos zároveň, při příležitosti mezinárodního dne pohřešovaných dětí, tj. ke dni 25. května 2018,  zahajuje Česká republika předsednictví tzv.  Evropské sítě policejních expertů pro pátrání po pohřešovaných dětech, která byla vytvořena Mezinárodní neziskovou organizací AMBER Alert Europe. Účelem této nově vytvořené sítě je umožnit policejním expertům z přidružených států mezi sebou rychle a neformálně komunikovat v případech mezinárodního pátrání po pohřešovaných osobách, potažmo dětech. Trvání předsednictví se předpokládá na dobu dvou let.

Každoročně se v naší republice ztratí stovky dětí. "V Libereckém kraji jsme například od roku 2010 do současnosti hledali na tři stovky dětí do 15ti let, které z různých důvodů utekly z domova. A dříve či později jsme je nalezli. Máme ale bohužel jeden 'pomníček', ztracenou dívenku, která zmizela beze stopy v roce 1997 beze stopy zmizela a ani po dvaceti letech se nám ji nepodařilo nalézt," sdělil ředitel krajské policie Vladislav Husák.

Ztracenou a nikdy nenalezenou dívenkou je Ivana Košková, která zmizela 13. července 1997. Ivana jela na kole z Příšovic k tetě do Svijanského Újezdu, u křižovatky na Loukov se ještě pozdravila se svojí spolužačkou, ale k tetě do Újezdu už nikdy nedorazila, neobjevila se ani večer doma. Neukázala se už nikdy nikomu. Ztratila se na trase dlouhé tři a půl kilometru. Po ztracené dívce pátraly stovky policistů, organizovaly se rozsáhlé pátrací akce, pátralo se na zemi, ve vodě i ze vzduchu pomocí vrtulníku s termovizí. Vytvořen byl i speciální pátrací tým, vyslechli se stovky lidí, pátralo se v České republice i v Německu, neboť nebyla vyloučena ani verze, že je dívka někde v cizině. Fotku s popisem dostala společnost La Strada, která pomáhá ženám zneužívaným k prostituci a má pobočky v devíti státech Evropy. Ani evropské kontakty nepomohly. Případ Ivany Koškové tak nadále zůstává největším nevyřešeným případem a policejním pomníčkem v Libereckém kraji.

     Statisitky pohřešovaných dětí v Libereckém kraji1

Záměrem "Pomněnkového dne" je zejména prevence a osvěta zaměřená na veřejnost, zejména pak na to, jak vést efektivní komunikaci s Policií ČR v případě, že se rodičům ztratí dítě – jak jednat, reagovat, co sdělit, atd., ale současně aby rodiče poučili své děti o tom, co dělat v případě, že se ztratí. Na koho se obrátit, co sdělit, apod. Záměrem je zdůraznit, že pro úspěšné nalezení pohřešované osoby, zejména pak dítěte, je zásadní rychlý a hlavně účinný přenos informací mezi policií, příslušnými expertními subjekty, veřejností a rodiči.



mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem