Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pomněnkový den

MS kraj - 25. květen je mezinárodním dnem pohřešovaných dětí 

25. květen je Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí. Proč právě toto datum? Právě 25. května 1979 zmizel v New Yorku cestou do školy šestiletý chlapec. V následujících letech byl tento den různými organizacemi připomínán v souvislosti se zmizelými dětmi, od roku 1986 začal být označován jako mezinárodní. V České republice je od roku 2004 uváděn jako tzv. Pomněnkový den.

Stejný název nese také celorepublikový projekt policie České republiky, jehož cílem je seznámit širokou veřejnost s tím, jak jednat a reagovat v případě oznámení pohřešování, či pomoci při pátrání. Pro úspěšné nalezení pohřešované osoby (nejen dítěte) je nejdůležitější rychlý a přesný přenos informací mezi policií a oznamovatelem a také včasné zapojení veřejnosti.

Naštěstí po většině dětí, které se nevrátí včas domů, nemusí být ani vyhlášeno pátrání. Jde o případy, kdy děti „zapomenou na čas“ a opozdí se např. u kamarádů či příbuzných a rodiče zapomenou informovat. Proto radíme, pokud možno zachovat klid a nejprve kontaktovat příbuzné, kamarády nebo sousedy. Ovšem pokud dítě nenaleznete, okamžitě se obraťte na policii. Pohřešování můžete oznámit např. na telefonní linku 158, případně na nejbližším obvodním oddělení. Pro policisty jsou důležité veškeré informace o dítěti (jeho věk, popis osoby – ideální je aktuální fotografie, popis oblečení, zda užívá léky, kontakty na kamarády, komunikace na sociálních sítích a další).

Pomněnkový den I.jpgPomněnkový denJestliže je z indicií, které mají policisté při vyhlašování pátrání k dispozici patrné, že jde o zcela nestandardní, závažnou a život ohrožující situaci, je v rámci národního koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech vyhlášeno tzv. „dítě v ohrožení“. Jedná se o situaci, kdy o životě či zdraví dítěte rozhodují minuty. O pohřešování dítěte jsou mimo jiné bezprostředně informována média a všichni operátoři mobilních sítí. V loňské roce tento institut moravskoslezští policisté naštěstí nemuseli využít ani jednou, v předchozích pěti letech ho vyhlašovali sedmkrát, přičemž všechny tyto děti byly v pořádku nalezeny. Valná většina pátrání po dětech, která jsou vyhlášena, se týkají těch, kteří utíkají z ústavní výchovy či přímo od rodiny a mnohdy opakovaně.

V rámci preventivní činnosti policisté dětem často zdůrazňují, jak je důležité, aby své rodiče informovaly, jak tráví čas, když jsou sami. Aby pravdivě sdělily, s kým a kam jdou, hlídaly si čas návratu, případně daly vědět, že se zdrží. Co dělat, když se ztratí nebo jak se zachovat, když je osloví neznámá osoba se děti mohou dozvědět také v publikaci „Policejní pohádky“ v příbězích „O ztracené Jitce“ nebo „O Martínkovi, Elišce a tuze divném člověku, který byl milý“ nebo v didaktické hře „Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou“. V současném „digitálním“ světě policisté děti informují také o úskalích a možných hrozbách sociálních sítí.

Informace o pohřešovaných dětech (také po hledaných a pohřešovaných osobách) policie zveřejňuje na svých internetových stránkách v sekci pátrání po osobách

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
22. 5. 2020

vytisknout  e-mailem