Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Polsko-české setkání

Čeští policisté u svých sousedů  

Krátce po březnové návštěvě polských policistů v Kounově a Rychnově nad Kněžnou se na opačné straně hranice uskutečnilo druhé setkání zástupců obou zemí.
Do malebného prostředí lázeňského městečka Ladek Zdroj se na dva dny (12.-13. května 2009) sjeli zástupci Policie ČR z obou územních odborů v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou spolu s jejich polskými kolegy. Ti zastupovali nejen teritorium Klodska (okres), ale během pracovního setkání se přítomní čeští policisté seznámili i se zástupci krajského ředitelství a také se starostou hostujícího města, jehož historie je známa už od 12. století.
V pracovní části dvoudenního setkání se přítomní policisté zabývali činností jednotlivých okresů. Obě strany kromě seznámení se se strukturou obou státních policií zejména zajímala konkrétní náplň práce jednotlivých odborů a oddělení. Část prezentace obou zemí byla věnována i preventivní činnosti, kde obě strany našly inspiraci v projektech svých sousedů.
Pro své české kolegy si polští hostitelé připravili i krásný odpočinkový program, který je více seznámil s oblíbeným lázeňským městem a jeho okolím, jemuž dominuje malebná nedotčená příroda. Za vzornou péči a starostlivost patří polským kolegům velký dík.
Mezi oběma stranami se ještě více zkonkretizovala vzájemná součinnost při řešení trestné činnosti, která byla základním bodem jednání už při prvním setkání v Čechách. Policistům obou stran společné hranice se tak usnadní a zefektivní práce nejen v případě potřeby prověřovat optimálně získané poznatky i na území sousedícího státu. Tato spolupráce už díky frekventovanému silničnímu přechodu úspěšně funguje mezi náchodskými a klodskými policisty. Začínající spolupráce je ale nyní aktuální  i pro rychnovské policisty, kteří se už delší dobu potýkají s krádežemi poblíž polských hranic, jež se s příchodem jara znovu objevily a mezi podezřelými z těchto krádeží jsou polští občané. 

Úspěšné a milé setkání je dalším krokem k oboustranné rozvíjející se spolupráci a k tradici obdobných setkání jako bylo toto květnové.
por. Mgr. Alena Kacálková
18. května 2009

vytisknout  e-mailem