Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policistům v KACPU usnadňují práci čtečky cestovních dokladů

KRAJ - Zapůjčené čtečky a scaneery urychlily proces registrace uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. 

Policisté, kteří mají v současné době své působiště v Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině (dále jen KACPU), registrují od zahájení invaze na Ukrajině stovky a stovky občanů, kteří utíkají z této země před válkou. Registraci spojenou s vydáváním patřičných víz, jak pro dospělé, tak i děti, provádějí zejména policisté zařazeni na Odboru cizinecké policie Středočeského kraje, ale i policisté z pořádkové a kriminální policie.

Veškeré úkony spojené s touto registrací trvaly mnohdy i několik desítek minut. Dnes už je tomu jinak, a to díky firmě Granus, s.r.o., která středočeské policii bezplatně zapůjčila zařízení, která tento proces významně zkrátí, urychlí a zjednoduší.02

Jedná se o čtečky strojově-čitelné zóny cestovních dokladů IDchrom a plně-stránkové čtečky cestovních dokladů ICONscanner. U čteček IDchrom stačí pouze přejet dokladem přes naváděcí slot, čtečka data zachytí a převede do požadovaného software.

Druhým zařízením je ICONscanner. Po přiložení dokladu se začíná automaticky proces stažení fotografie majitele cestovního dokladu a přiřazení názvu fotografie (jména osoby) podle dat z dokladu. Vše tak trvá v řádech několik sekund.

Zapůjčenými zařízeními (celkem v počtu 18 kusů) disponují díky firmě Granus, s.r.o. všechna tři asistenční centra pomoci Ukrajině ve Středočeském kraji, tedy jak v Kutné Hoře, tak i v Příbrami a Mladé Boleslavi.

Čtečky i scannery velmi zásadním způsobem policistům pomáhají. Nejen, že jim usnadňují práci, ale i významně zkracují čas při registraci občanů Ukrajiny, kteří byli nuceni z důvodu válečného konfliktu opustit své zázemí a rodnou zemi. 
 


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
28. března 2022


 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem