Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policistům se opět podařilo zvýšit objasněnost

TŘEBÍČSKO: Počet trestných činů se snížil  

Letos došlo v prvním pololetí na Třebíčsku k celkem 642 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby 59,97 % objasnit. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 796 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 58,54 % případů (v prvním pololetí roku 2014 bylo spácháno celkem 829 trestných činů a policisté jich objasnili 51,87 %). V letošním roce tak došlo ke snížení počtu trestných činů, a to o 154 skutků, a zároveň se policistům podařilo zvýšit objasněnost. V porovnání s rokem předloňským došlo letos dokonce o 187 trestných činů méně. 

K poklesu počtu spáchaných trestných činů došlo v téměř všech oblastech. Značný rozdíl je u majetkových trestných činů, kde klesl počet skutků o 88. Také hospodářské kriminality bylo v meziročním porovnání méně, počet spáchaných deliktů se snížil o 55, a mravnostních trestných činů je v porovnání s loňským rokem téměř třetina. Pozitivní je také snížení počtu skutků spáchaných v oblasti násilné trestné činnosti, kde se v minulé době čísla spíše zvyšovala.

V prvním pololetí letošního roku kriminalisté trestně stíhali celkem 459 osob (vloni jich bylo 425). Z tohoto počtu je 240 recidivistů, 62 žen a 36 osob mladších osmnácti let. U 132 trestných činů policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. V prvních šesti měsících spáchaly osoby mladší osmnácti let celkem 40 trestných činů, což je o jedenáct více než ve stejném období vloni.

K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Třebíč prověřovali policisté celkem 360 trestných činů, z nichž se podařilo 55 % objasnit. (vloni to bylo 437 trestných činů s objasněností 55,61 %). Na Hrotovicku došlo v letošních prvních šesti měsících k 58 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 74,14 % (vloni to bylo 77 trestných činů s objasněností 70,13 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 51 trestných činů, z nichž je objasněno 68,63 % (vloni to bylo 48 trestných činů s objasněností 54,17 %). Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo k 102 trestným činům, objasnit se policistům dosud podařilo 64,71 % (vloni to bylo 130 trestných činů s objasněností 64,62 %). Na Náměšťsku došlo v prvním pololetí k 71 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 60,56 % (vloni to bylo 104 trestných činů s objasněností 56,73 %).

 

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo na Třebíčsku k 75 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 77,33 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období k 92 násilným trestným činům, z nichž bylo objasněno 77,17 %). V letošním roce se tak v meziročním porovnání začala násilná trestná činnost snižovat, počet trestných činů kles o sedmnáct skutků. Ve 36 případech policisté zjistili, že skutek spáchal recidivista a v šesti se ho dopustila žena, celkově policisté pro spáchání násilného trestného činu trestně stíhají 70 osob. U osmnácti násilných činů kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu, u jednoho byl pachatel pod vlivem drog (vloni jich bylo ve stejném období 43).

V letošním roce se v porovnání s loňským pololetím zvýšil počet loupeží, a to z jedné na šest. Pachatele čtyř z nich již ale kriminalisté dopadli a na objasnění zbývajících dvou intenzivně pracují. V oblasti násilné trestné činnosti je nejčastěji páchaným skutkem úmyslné ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí spácháno 23, což je ale o čtrnáct méně než ve stejném období vloni. Do současné doby se policistům podařilo téměř osmdesát procent případů objasnit. Častějším trestných činem je také nebezpečné vyhrožování, kterých je letos čtrnáct. K výraznému nárůstu došlo u případů porušování domovní svobody, kde se zvýšil počet z loňských tří skutků na třináct, objasněno je již ale více než šedesát procent těchto případů. Policisté prověřovali v prvních šesti měsících letošního roku v oblasti násilné trestné činnosti také čtyři případy nebezpečného pronásledování a tři útoky na policisty. Dále řešili tři případy týrání osob žijících ve společné domácnosti (je jich o více než polovinu méně než vloni) a čtyři případy týrání svěřené osoby.

Velmi rychle se třebíčským kriminalistům podařilo objasnit loupežné přepadení, ke kterému došlo na konci února v Třebíči. Dva útočníci přepadli v prostoru toalet autobusového nádraží staršího muže. Oba opakovaně soudně trestaní recidivisté skončili ve věznici. Kriminalisté objasnili také případ, ve kterém spor mezi dvěma muži vyústil v březnu ve vydírání s fyzickým násilím. Pachatel byl obviněn ze spáchání násilného trestného činu. Ve vazební věznici skončil muž, který v březnu v Třebíči na ulici přepadl a zranil ženu, kterou připravil o kabelku. Ze spáchání čtyř trestných činů, včetně napadení zakročujícího policisty, byl obviněn mladý muž, který se dopouštěl majetkové a násilné trestné činnosti v obci na Moravskobudějovicku. Kriminalisté objasnili také loupežné přepadení prodejny v Třebíči. Pachatele, který přišel ve středu 11. května s nožem do prodejny a pod pohrůžkou použití násilí požadoval vydání peněz, dopadli ještě ten den. Ve vazební věznici skončil muž, který v obci na Náměšťsku napadl seniora a zaútočil i na zakročujícího policistu.

 

Mravnostní trestná činnost

V pěti případech se v prvním pololetí jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté do současnosti objasnili 80 % případů (vloni došlo ve stejném období ke třinácti mravnostním deliktům s objasněností 84,62 %). Počet spáchaných trestných činů tak v této oblasti výrazně pokles, a to o více než šedesát procent. V souvislosti s objasněnými mravnostními trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem čtyř osob.

 

Majetková trestná činnost

Letos došlo v prvních šesti měsících na Třebíčsku k 192 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 29,17 % (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno 280, z nichž bylo 34,29 % případů objasněno, předloni došlo dokonce k 349 majetkovým trestným činům). Letos tak počet majetkových trestných činů opět výrazně klesl, rozdíl činí 88 skutků, a v porovnání s prvním pololetím roku 2014 je to o 157 skutků.

Ve čtyřiačtyřiceti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 94), ve dvaaosmdesáti o krádeže prosté (vloni jich bylo 116) a 66 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy (vloni jich bylo 70). Ve všech kategoriích se tak počet spáchaných trestných činů snížil.

Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů (16 případů), je jich ale o tři méně než vloni a objasnit se jich policistům do současné doby podařilo více než třicet procent. K nejvýraznějšímu snížení počtu spáchaných trestných činů došlo u vloupání do rekreačních chat, v porovnání se stejným obdobím vloni je jejich počet třetinový (letos jich policisté evidují sedm, vloni bylo vloupání do rekreačních objektů jednadvacet). Klesl také počet vloupání do obchodů (z osmi na pět případů), naopak vzrostl počet vloupání do restaurací, a to z jednoho případu vloni na čtyři letos, z nichž jsou už ale tři případy objasněny.

V kategorii krádeží prostých došlo ke značnému snížení počtu krádeží věci z vozidel, kterých bylo letos pět v porovnání s jednadvaceti případy vloni. Méně je také krádeží jízdních kol (čtyři skutky), případů odcizení pohonných hmot (dva skutky) i krádeží v bytech (sedm skutků). Krádeží jízdních kol bylo vloni o devět více, odcizení pohonných hmot o šest více a krádeží v bytech bylo o čtyři více. U kapesních krádeží, kterých je šest, je počet spáchaných trestných činů stejný jako o rok dříve. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých je devět, což je o jednu více než ve stejném období vloni, objasnit se policistům podařilo třetinu případů.

Mezi zbývající majetkové trestné činy patří podvody, kterých bylo v první polovině letošního roku spácháno 34, což je o sedm méně než ve stejném období vloni. Dále byly časté přečiny poškození cizí věci, kterých bylo spácháno 24.

V souvislosti s letošními objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 85 pachatelům, z tohoto počtu je 54 recidivistů, šest mladistvých, dvanáct žen a pět nezletilých.

Velkým úspěchem třebíčských policistů bylo objasnění rozsáhlé série poškozování majetku sprejováním, počet případů se vyšplhal na rovnou stovku. Trestnou činnost páchali v Třebíči dva mladí muži. Jejich cílem se staly zejména domy, garáže a elektrorozvaděče, celková škoda byla vyčíslena na necelých 250 tisíc korun. Dopadnout se policistům podařilo také muže, který v Třebíči okrádal starší ženy. Jeho cílem se stalo celkem šest žen, které náhodně potkal na ulici. Kromě krádeží se dopustil i loupežné přepadení, při kterém napadená žena utrpěla vážné zranění.

 

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 72 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 41,67 % (vloni došlo k 127 hospodářským trestným činům s objasněností 64,57 %). Trestných činů v této oblasti je tak výrazně méně než vloni. V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem padesáti osob, z tohoto počtu je osm recidivistů a patnáct žen.

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy podvod, kterých je sedmnáct (vloni jich bylo o třicet více). K poklesu došlo také u úvěrových podvodů, a to z dvaatřiceti případů vloni na patnáct letos, krácení daně, ze sedmnácti případů na tři a zpronevěry, z deseti případů na osm.

 

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 298 trestných činů se kriminalistům dosud podařilo objasnit 79,53 % případů. Ze spáchání trestného činu bylo obviněno celkem 250 osob.

Nejčastěji páchaným činem je v této oblasti přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých bylo 53, což je o patnáct méně než vloni, a stejný počet, a to 53, řešili policisté také výtržnictví, kterých je v porovnání se stejným obdobím vloni více o čtrnáct případů.  Dále je častý trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých bylo v prvním pololetí 36, a přečin zanedbání povinné výživy, kterých policisté letos řešili 32, což je o šest více než vloni. K poklesu počtu spáchaných trestných činů došlo u sprejerství, kde se počet případů snížil z jednatřiceti na devatenáct. Naopak k výraznému nárůstu došlo u případů ohrožování výchovy dítěte, kterých bylo v prvním pololetí dvacet v porovnání s šesti vloni. Dále byl v jednadvaceti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, stejně jako vloni.

Ze spáchání výtržnictví byl obviněn muž, který se obnažoval před nezletilými dívkami. K obtěžování dívek došlo ve dvou případech v Třebíči. Jednou se cílem muže staly dvě dívky, které oslovil z vozidla, podruhé přišel za dívkami, které v tu dobu byly na louce. Pachatele kriminalisté na základě šetření vypátrali a zahájili jeho trestní stíhání.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, v první polovině letošního roku prověřovali kriminalisté v této oblasti 41 trestných činů, což je o třináct více než vloni. Drogová trestná činnost patří mezi skrytou a její odhalování je spojeno s pečlivým vyhledáváním a intenzivní operativní činností kriminalistů, zvyšování počtu odhalených trestných činů tak značí jejich úspěšnou a velmi dobrou práci. Ze spáchání trestného činu na úseku drog bylo obviněno celkem 26 osob, v loňském roce to bylo 20. Při potírání této trestné činnosti se kriminalisté zaměřují na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikomanie.

V březnu dopadli třebíčští kriminalisté muže, který si v rodinném domě na Náměšťsku zřídil pěstírnu konopí. Při domovní prohlídce kriminalisté kromě rostlin konopí a usušené marihuany zajistili také tablety drogy Extáze a papírky drogy LSD. Muž byl nejprve stíhán na svobodě, v dubnu ale vnikl do bytu svědka, kterého fyzicky napadl, na podaný návrh byl vzat do vazby a skončil ve věznici. Do věznice putoval také muž, který na Třebíčsku distribuoval pervitin. Podezřelého muže dopadli kriminalisté již na konci května, v páchání drogové trestné činnosti ale nepřestal ani po zahájení trestního stíhání. Obviněného muže kriminalisté opětovně zadrželi, rozšířili jeho trestní stíhání a na podaný návrh byl vzat do vazby. V červnu provedli kriminalisté rozsáhlou realizaci, při které ve spolupráci s vězeňskou službou Věznice Rapotice rozkryli organizovanou skupinu pachatelů dopouštějící se drogové trestné činnosti. Ze spáchání zvlášť závažného zločinu bylo obviněno celkem šest osob, z nichž polovina jsou odsouzení vězni. Trestná činnost skupiny spočívala v organizaci dodávání drog a mobilních telefonů do věznice a jejich následné distribuci.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

2. srpna 2016

vytisknout  e-mailem