Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policistům na Havlíčkobrodsku se podařilo zvýšit objasněnost

HAVLÍČKOBRODSKO: Počet trestných činů vloni mírně vzrostl 

V roce 2014 došlo na Havlíčkobrodsku k celkem 1540 trestným činům, z toho 55 % se policistům podařilo objasnit. V roce 2013 došlo k celkem 1508 trestným činům a z tohoto počtu jich policisté objasnili 50,93 %. V loňském roce se tak v porovnání s rokem 2013 kriminalita zvýšila o 32 trestných činů, objasněnost se však podařilo zvýšit o více jak čtyři procenta.
 
V loňském roce bylo trestně stíháno celkem 719 osob (v roce 2013 jich bylo 667). Z tohoto počtu bylo 404 recidivistů, 89 žen a 16 osob mladších 18 let (v roce 2013 bylo trestně stíháno 336 recidivistů, 73 žen a 24 osob mladších 18 let). U 148 trestných činů spáchaných v loňském roce policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky (v roce 2013 jich bylo 103). Vloni spáchaly osoby mladší 18 let celkem 17 trestných činů.
 
K nejvíce trestným činům došlo v rámci okresu i v loňském roce v Havlíčkově Brodě a okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Havlíčkův Brod, včetně Policejní stanice Přibyslav, prověřovali policisté celkem 860 trestných činů, z nichž se podařilo 51,4 % objasnit. Na území Obvodního oddělení Chotěboř, pod které spadá i Policejní stanice Golčův Jeníkov, došlo vloni k 406 trestným činům, objasnit se podařilo 58,13 %. V územním obvodu Obvodního oddělení Světlá nad Sázavou a Policejní stanice Ledeč nad Sázavou bylo prověřováno 274 trestných činů, objasněnost dosáhla 61,68 %. 
 
Násilná trestná činnost
V loňském roce došlo na Havlíčkobrodsku k 97 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté objasnili 75,26 %. (V roce 2013 došlo k 99 násilným trestným činům, objasnit se podařilo 69,7 %). Ve 42 případech se násilného trestného činu dopustil recidivista, u osmi skutků kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu. V souvislosti s objasněnými násilnými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 70 osob. Z tohoto počtu je 36 recidivistů, 6 žen a jedna mladistvá osoba. Nejčastějšími násilnými činy byly v loňském roce úmyslná ublížení na zdraví (43 skutků) a porušování domovní svobody (24 skutků). Dále policisté prověřovali mimo jiné 7 případů nebezpečného vyhrožování a 7 případů týrání osoby žijící ve společném obydlí. Mezi násilnými činy byly vloni také čtyři případy vydírání, čtyři případy násilí proti úřední osobě a dvě loupeže.
 
Havlíčkobrodští kriminalisté objasnili například případ zvlášť závažného zločinu loupeže, ke které došlo 3. února v baru na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě. Pachatel pod hrozbou střelné zbraně spoutal číšníka a z trezoru odnesl téměř 300 tisíc korun. Kriminalisté zjistili, že činu se dopustil dvaatřicetiletý muž, který měl navíc komplice – zaměstnance baru, který mu pomohl přepadení naplánovat a řekl mu, kde najde peníze.
 
Mravnostní trestná činnost
Ve 22 případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, kriminalisté objasnili 77,27 % z nich. (V roce 2013 došlo k 14 mravnostním trestným činům, objasnit se podařilo téměř 93 %). V jednom případě policisté zjistili, že skutek spáchal recidivista, 2 mravnostní činy spáchaly osoby mladší 18 let. V souvislosti s objasněnými mravnostními trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání 7 osob.
 
Majetková trestná činnost
V loňském roce došlo na Havlíčkobrodsku k 817 majetkovým trestným činům. Objasnit se jich do konce roku podařilo 32,93 %. (V roce 2013 bylo spácháno 859 majetkových trestných činů s objasněností 29,45 %). V 341 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 376 o krádeže prosté a
100 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy. Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rodinných domů (50 případů), rekreačních objektů (36 případů) a obchodů (33 případů). Z kategorie krádeží prostých odcizili nejčastěji pachatelé různé věci z vozidel (74 případů). Odcizeno bylo také 41 motorových vozidel. Mezi zbývající majetkové trestné činy patří poškození cizí věci (49 případů) a dále například podvody, zpronevěry a zatajení věci.
V souvislosti s objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili policisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 203 pachatelům, z toho bylo 140 recidivistů, 17 žen a jeden mladistvý.
 
Kriminalisté mimo jiné dopadli organizovanou zločineckou skupinu (tři muže a jednu ženu), která se specializovala na krádeže motorových vozidel, zejména traktorů.
 
Hospodářská trestná činnost
V loňském roce došlo k 155 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo 49,68 %. (V roce 2013 došlo k 117 hospodářským trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 51,28 %). V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 58 osob, z tohoto počtu je 18 recidivistů a 16 žen.
Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastější neoprávněné držení platebního prostředku (53 případů), podvod (25 případů), úvěrový podvod (17) a dále trestné činy v oblasti ochrany měny.
 
Havlíčkobrodští kriminalisté například zadrželi čtveřici mužů, kteří se společně podíleli na prodeji neznačených tabákových výrobků. Na daňových únicích na spotřební dani způsobili celkovou škodu přes jeden milion korun.
 
Ostatní trestná činnost
Ze zbývajících 449 trestných činů se policistům podařilo objasnit téměř 90,7 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy je 90 případů přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, 110 případů přečinu zanedbání povinné výživy a 85 případů ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté prověřovali 20 případů výtržnictví a 10 případů sprejerství. Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, vloni prověřovali kriminalisté v této oblasti celkem 38 trestných činů. Při potírání této trestné činnosti se kriminalisté zaměřili na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikománie. V souvislosti s drogovou kriminalitou bylo trestně stíháno 27 osob.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
10. února 2015

vytisknout  e-mailem