Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policistům chtěl ujet opilý

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policista musel fyzicky zabránit opilému řidiči v újezdu.  

 

Dvaatřicetiletý muž byl v pátek 25. března večer dosti opilý a se svým kamarádem chtěli jít ke známým na návštěvu. Ti je ale z domu v Bojkovicích vyhodili, protože dvojice byla opilá, nepříjemná a snažila se vtlačit dovnitř. Byli tak neodbytní, že domácí zavolali policii. Když hlídka bojkovických policistů přijížděla k domu, uviděla v terénním autě muže, který se snažil vyjet z hluboké betonové propusti, v níž viselo jedno kolo auta. Policisté muže vyzvali, ať vypne motor a z auta vystoupí. Řidič ale zareagoval tak, že zařadil jedničku, sešlápl plyn a pokusil se odjet. Policista na nic nečekal a skočil do kabiny. Auto pár metrů popojelo, ale pak už se policistovi podařilo zatáhnout ruční brzdu, čímž auto zastavil. Následně museli policisté za použití donucovacích prostředků vytáhnout řidiče z vozu. Z nespolupracujícího muže byl silně cítit alkohol, což potvrdila dechová zkouška, která vykázala 2,38 promile alkoholu. Dvaatřicetiletý muž z Bojkovic, kterého policisté na místě zajistili, je podezřelý ze spáchání trestného činu řízení pod vlivem návykové látky a ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Za tento trestný čin ukládá zákon až rok vězení a za přestupek pokutu do dvaceti tisíc korun.


 

V neděli 27. března ve dvě hodiny v noci zastavila policejní hlídka v Uherském Hradišti felicii, kterou řídil třiadvacetiletý muž z blízkého zahraničí. V jeho dechu policisté naměřili 1,33 promile alkoholu, a proto mu zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V neděli po sedmé hodině ráno zastavili policisté ve Starém Městě dva opilé řidiče za sebou. Sedmatřicetiletý řidič hyundaie měl v dechu 0,85 promile a čtyřiapadesátiletý řidič škodovky nadýchal 0,49 promile. Oběma policisté zakázali další jízdu a čeká je pokuta od deseti do dvaceti tisíc korun a až roční zákaz řízení.

V sobotu a v neděli zastavili dopravní policisté tři muže, kteří neměli řídit. Šedesátiletý muž ze Zlínska jel ve své octavii Uherským Hradištěm i přesto, že na konci listopadu dosáhl dvanácti bodů, pozbyl tím řidičské oprávnění a měl odevzdat řidičský průkaz. To ovšem neudělal a navíc řídil. Dopustil se tak přestupku, za který se ukládá pokuta od pětadvaceti do padesáti tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky. Vzhledem k tomu, že muži hrozí vysoká sankce a mimo jiné neakceptuje rozhodnutí správního úřadu, vzniklo podezření, že by se snažil vyhnout správnímu řízení, policisté mu proto uložili kauci ve výši 35 tisíc korun. Na kole auta přistála „botička“, která se sundá až po zaplacení kauce. Dalším mužem bez řidičského oprávnění byl sedmadvacetiletý muž, který ve Starém Městě řídil osobní mazdu. Čtyřiatřicetiletý motorkář řídil stroj, na jehož skupinu neměl řidičské oprávnění a k tomu měl ještě nepřípustně ohnutou registrační značku. Za takovou úpravu registrační značky, která podstatně ztěžuje nebo znemožňuje její čitelnost, zákon ukládá zákaz řízení od půl do jednoho roku a pokutu od pěti do deseti tisíc korun.


 

28. březen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem