Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté převzali medaile "Za statečnost"

KLADENSKO - Krajský ředitel Středočeského kraje předal vyznamenání policistům za záchranu života. 

Na území Krajského ředitelství policie Středočeského kraje se v pátek 17. dubna 2015 uskutečnilo slavnostní předávání medailí „Za statečnost“ dvěma policistům z obvodního oddělení Unhošť na Kladensku, kteří svým profesionálním přístupem při výkonu služby neváhali nasadit své vlastní životy při záchraně tonoucího mladíka.
 
Z rukou Krajského ředitele Středočeského kraje plk. JUDr. Václava Kučery byly policistům předány medaile „Za statečnost“, které jim byly uděleny policejním prezidentem brig. gen. Mgr. Bc. Tomášem Tuhým.
 
Při výkonu služby dne 5. února 2015 bylo oznámeno na linku 158, že v rybníce v obci Hřebeč se topí mladík. Na místo incidentu ihned vyjela policejní hlídka obvodního oddělení Unhošť, ve složení nprap. Luděk Wirth a prap. Jiří Poch. Po příjezdu k zamrzlé vodní ploše policisté zjistili, že přibližně dvacet metrů od břehu se nachází v ledové tříšti zaklíněný topící se muž, který se nemůže z prolomeného místa v rybníce vymanit.
 
Policisté se snažili okamžitě tonoucímu mladíkovi pomoci, a to tím, že jeden z policistů se pokoušel k místu prolomení dostat plazením po zamrzlé ploše rybníka. Druhý policista spěchal do vozidla pro lano, kterým se poté taktéž pokusil plazením dostat k uvězněnému muži. V daném okamžiku začal však led pod zachraňujícími policisty praskat, ale přes veškeré tyto komplikace se jim podařilo společnými silami dvacetiletého mladíka vytáhnout z ledové vody a zachránit mu tak život. Do příjezdu přivolané posádky sanitního vozidla rychlé záchranné služby poskytli policisté značně prokřehlému mladíkovi azyl ve služebním vozidle. Následně byl převezen sanitním vozem do nemocnice k ošetření.
 
Za tento hrdinský čin Krajský ředitel Středočeského kraje navrhl jmenované policisty na udělení služební medaile „Za statečnost“, neboť svým rychlým a odvážným jednáním zachránili lidský život a prokázali tak svoji profesionalitu.
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
20. dubna 2015
Odkazy do noveho okna

Poděkování za hrdinský čin

Poděkování za hrdinský čin 

Detailní náhled

Předání medaile  "Za statečnost"

Předání medaile "Za statečnost" 

Detailní náhled

Předávání medaile "Za statečnost"

Předávání medaile "Za statečnost" 

Detailní náhled

Slavnostní předávání medailí

Slavnostní předávání medailí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem