Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policistky v Domově seniorů Mšeno

MĚLNICKO - Policistky besedovaly se seniory ve Mšeně. 

Policejní preventistka ve spolupráci s vedením Obvodního oddělení Mšeno a vedením Domova seniorů uspořádali pro klienty domova preventivní besedu.

Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin zejména v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Starší lidé jsou důvěřiví, žijí osamoceně, proto se často stávají obětí podvodníků, zlodějů, kteří se pod různými záminkami dostávají do jejich blízkosti a nezřídka i do jejich obydlí. Podvodem nebo krádeží je připraví mnohdy o celoživotní úspory, někdy se setkáváme i s fyzickým napadením.

Tématem dopoledne byla proto z těchto důvodů prevence kriminality páchaná na seniorech. Policistka formou přednášky předala občanům některé základní rady a informace týkající se tohoto druhu kriminální činnosti. Posluchači byli mimo jiné upozorněni na podvodníky využívajících různých legend, aby je následně okradli. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech stále více trestná činnost přesouvá do kyberprostoru, byla velká část věnována i tomuto tématu. Senioři byli upozorněni na podvodné telefonáty, kde se pachatelé vydávají za vnuky, vnučky, bankéře, policisty a podvodné SMS zprávy. Preventistka jim vysvětlila, proč je důležité během hovoru nesdělovat jména příbuzných, adresu a další údaje. Poté posluchačům pustila názorné ukázky takovýchto telefonátů.

Přidala i rady jak se vyhnout podvodu, jak zabezpečit majetek, jak se chránit přepadení a podobně. Na konkrétních případech z policejní praxe ukázala chyby, kterých se lidé dopouštějí. I sami posluchači přidali své zážitky a životní zkušenosti týkající se páchání trestné činnosti.

Několik rad, které na besedě zazněly:

 Nejčastější hackerské triky

Kybernetičtí zločinci se při pokusech Vás okrást neustále zdokonalují. K vašim penězům se již dávno nesnaží dostat jen s pomocí e-mailů slibujících snové dědictví či falešných stránek plných gramatických chyb a překlepů. Jejich metody jsou dnes daleko sofistikovanější a kombinují nedostatečné zabezpečení vašich chytrých telefonů a PC, znalosti vašich osobních dat, umění manipulace a momentu překvapení.

Zásady v on-line prostředí, díky kterým budou vaše údaje i peníze v bezpečí

  • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně opravdu NIKDY neptají, a to ani telefonicky, ani e-mailem, ani SMS či jinými zprávami. Zároveň nikdy neposílají odkazy na weby, kde jsou údaje vyžadovány!
  • Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze skutečně v ohrožení, banka by již zareagovala dávno a bez vaší pomoci.
  • Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  • Mějte aktualizovaný software a antivirus v PC i telefonu. Aplikace stahujte jen z oficiálních zdrojů a nedávejte jim více oprávnění, než potřebují.
  • Buďte vždy v pozoru, nenechte se zviklat ani nalákat. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte Policii ČR (158).

por. Mgr. Markéta Johnová
20.4.2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem