Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zvládli opatření na výbornou

KRAJ VYSOČINA: Na objízdných trasách komplikovaly provoz dvě dopravní nehody 

 
Tři desítky policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zvládly dopravně bezpečnostní opatření související s úplnou uzavírkou dálnice D1 na výbornou a i přes komplikace na objízdných trasách se podařilo udržet plynulost provozu. V souvislosti s plánovanou uzavírkou dvou úseků dálnice D1 v souvislosti se snášením šesti nájezdů jsme měli od pátečního večera do sobotního odpoledne v terénu nepřetržitě celkem čtrnáct policejních hlídek, které celou noci dohlížely na plynulost silničního provozu na dálnici D1 a na objízdných trasách. Dálnice D1 byla v pátek večer uzavřena na obou úsecích přesně podle harmonogramu. V 18.00 hodin se konala instruktáž policejních hlídek, které poté s dostatečným předstihem zaujaly svá stanoviště.
 
V průběhu uzavírek jsme zaznamenali několik problémů. Kolem třiadvacáté hodiny jsme na objízdné trase úseku číslo 9, tedy Loket - Hořice zaznamenali průjezd několika kamionů s hmotností nad 12 tun, které měly podle dopravního značení sjíždět z dálnice D1 na exitu Mirošovice a jet přes Tábor, Pelhřimov a na dálnic se znovu vrátit na exitu Humpolec. Hlídka Dálničního oddělení Mirošovice věc prověřila a policisté zjistili, že se jedná o vozidla, která přijíždějí k Ledči nad Sázavou z jiného směru jízdy, a to konkrétně od Kutné Hory. Řidiči jedoucí od Prahy si zřejmě zadali do navigace jinou trasu a ta je poté svedla právě přes Kutnou Horu. Další vozidla, která se na této trase objevila, byla nákladní vozidla  a kamiony, které v době před uzavřením dálnice stály na odstavných parkovištích a v době, kdy byla dálnice již uzavřena, se rozjely na plánovanou trasu. Policejní hlídky proto věnovaly objízdné trase maximální pozornost. V této souvislosti operační středisko Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijalo také jedno oznámení od občana z Ledče nad Sázavu o zvýšeném průjezdu kamionů, které by v obcí jezdit neměly.
 
Na stejné objízdné trase došlo v noci kolem druhé hodiny k dopravní nehodě, když řidič maďarského nákladního vozidla z dosud nezjištěných příčin sjel na silnici II/150 u obce Hněvkovice do příkopu, kde narazil do stromu  a vozidlo částečně zasahovalo do komunikace. Doprava v místě nehody ale zastavena nebyla, vozidlo bylo vyproštěno až v sobotu odpoledne, tedy až po skončení uzavírky dálnice D1. Řidič policistům uvedl, že byl ze silnice vytlačen neznámým protijedoucím vozidlem, které se ale nepodařilo ustanovit. Při havárii nebyl nikdo zraněn.
 
Další problémy se objevily a n stejné objízdné trase v sobotu časně ráno. Kolem čtvrté hodiny jsme přijali oznámení od řidičky, která jela po objízdné trase, že se zde pohybuje skupinka asi třiceti mladách zřejmě podnapilých osob. Na místo jela věc prověřit policejní hlídka a policisté zjistili,  že konkrétně v úseku na křižovatce silnice II/130 a II/150 neznámý pachatel odcizil a poničil přenosné dopravní značení. Některé značky byly naházené na přilehlém poli. Policisté úsek zmonitorovali a dopravní značky se podařilo ve velice krátké době umístit zpět na svoje místo.
 
Problémy se nad ránem vyskytly i na druhém úseku, konkrétně na objízdné trase. Na silnici II/602 byla ráno kolem po šesté hodině zhruba dva kilometry za exitem Lhotka ve směru jízdy na Brno oznámena cestou linky 112 dopravní nehoda. Na silnici II/602 ve směru na Brno  mezi obcemi Bezděkov a Nové Sady sjel tahač s návěsem, který převážel další nákladní vozidlo mimo komunikaci a zablokoval celou silnici, takže provoz na objízdné trase byla zcela zastaven. Na místo vyjeli okamžitě policisté a operativně během patnácti minut postavili náhradní objízdnou trasu, která vedla přes obec Osová Bítýška. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. Jednalo se o tahač s českou registrační značkou, jehož řidič sjel na pravou krajnici, ve snaze situaci zvládnout vyjel do protisměru, kde havaroval, vozidlo se  vzpříčilo a zablokovalo celou silnici přes oba jízdní směry. 
 
Na uzavřeném úseku 21 Lhotka - Velká Bíteš se stavební práce stihly v plánovaném termínu a  po dokončení montáže středových svodidel, byl jeden směr na Brno puštěn v 9.25 hodin a krátce poté byl spuštěn i druhý jízdní  pruh ve směru na Brno. Provoz na Prahu byl obnoven  v 10.25 hodin. Po celé sobotní dopoledne byl provoz na dálnici D1 slabý a plynulý.
 
V uzavřeném  úseku dálnice D1 9 Loket - Hořice se nestihly práce se snášením mostů do původně plánovaného času, pracovníci stavební firmy ráno nedokázali odhadnout dobu zpoždění. Nakonec se všechno podařilo zvládnout a v 15.45 hodin byl obnoven provoz na dálnici D1 i v tomto úseku, a to v obou směrech. Jiné problémy na dálnici D1 a ani na objízdných trasách nebyly.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
7. červenec 2013

vytisknout  e-mailem