Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zkontrolovali myslivce na honu

KRAJ VYSOČINA: Letošní policejní dohledy na honech se obešly bez problémů 

V úterý 30. prosince v ranních hodinách ráno provedli policisté odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohled nad mysliveckým honem ve Staré Říši na Jihlavsku. Honu, který organizovalo Myslivecké sdružení Stará Říše, se zúčastnilo čtrnáct osob - myslivců a honců. Zkontrolovali jsme na místě všechny zákonem stanovené doklady - zbrojní průkazy, průkazy ke zbraním, lovecké lístky i zákonné pojištění a u některých z účastníků honu jsme provedli také orientační dechovou zkoušku. Policisté také fyzicky zkontrolovali všechny zbraně. Kontrola proběhla bez zjištěných nedostatků.
 
Každoročně v podzimním a zimním období provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohled nad konáním mysliveckých honů. Letos policisté zkontrolovali zatím 40 honů a v rámci dohledu na těchto honech zkontrolovali celkem 930 osob s 943 zbraní. Dohled nad konáním mysliveckých honů budou policisté provádět až do konce letošního roku.
 
Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový stav zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.
 
Kontrole technického stavu zbraně věnují policisté velkou pozornost. Pokud zjistí, že stav zbraně je nevyhovující, zakážou jejímu držiteli střelbu a vyzvou ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.
 
U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V loňském roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V případě, že bychom u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu nebo protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.
 
Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté takový případ oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti dle zákona o zbraních.
 
V letošním ani v loňském roce v souvislosti s konáními honů naštěstí nedošlo v našem kraji k žádné mimořádné události. V roce 2012 došlo při honech v Kraji Vysočina ke dvěma poraněním. K prvnímu případu došlo v katastru obce Zašovice na Třebíčsku. V sobotu 17. listopadu 2012 krátce po deváté hodině byl na mysliveckém honu zraněn pětasedmdesátiletý muž – účastník honu. Jednalo se o střelné poranění, se kterým musel být muž převezen do nemocnice v Třebíči, kde po několika hodinách na následky zranění zemřel. Na místo vyjeli kriminalisté, kteří prověřovali všechny okolností, za kterých ke smrtelnému poranění došlo. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti a byly vyžádány znalecké posudky a odborné expertízy z oboru balistiky. Po rozsáhlém prověřování bylo zahájeno trestní stíhání jednasedmdesátiletého muže, a to pro přečin usmrcení z nedbalosti. Trestní stíhání ale poté podmíněně zastavil státní zástupce.
 
Druhý případ se stal při honu 24. listopadu 2012 kolem třinácté hodiny odpoledne v katastru obce Pucov na Třebíčsku. Při výstřelu z legálně držené zbraně, jednalo se o kulobrokovou kozlici, byl poraněn v obličeji šestadvacetiletý myslivec. Při prověřování okolností případu policisté zjistili, že při výstřelu došlo k roztržení závěru zbraně a následně k poranění střelce. Vzhledem k  tomu, že v průběhu prověřování nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání ze strany držitele zbraně, věc byla v souladu s ustanovením trestního řádu odložena.
 
Kontroly honů v Kraji Vysočina rok 2013:
Útvar: odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál
Počet honů:
Zkontrolované osoby:
Zkontrolované zbraně:
Počet přestupků:
pracoviště Havlíčkův Brod
17
353
361
0
pracoviště odbor Jihlava
17
366
366
0
pracoviště Pelhřimov
20
484
484
0
pracoviště Třebíč
17
208
251
0
pracoviště Žďár nad Sázavou
12
275
198
0
Kraj celkem
83
1686
1660
0
Kontroly honů v Kraji Vysočina rok 2014:
(do 15. prosince 2014)
Útvar: odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál
Počet honů:
Zkontrolované osoby:
Zkontrolované zbraně:
Počet přestupků:
pracoviště Havlíčkův Brod
4
158
173
0
pracoviště odbor Jihlava
9
194
194
0
pracoviště Pelhřimov
11
291
291
0
pracoviště Třebíč
10
179
179
0
pracoviště Žďár nad Sázavou
6
108
106
0
Kraj celkem
40
930
943
0
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
30. prosinec 2014
 
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

KONTROLA HONY 2

KONTROLA HONY 2 

Detailní náhled

KONTROLA HONY 3

KONTROLA HONY 3  

Detailní náhled

KONTROLA HONY 4

KONTROLA HONY 4 

Detailní náhled

KONTROLA HONY 5

KONTROLA HONY 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem