Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté získali nový tester na zjišťování drog u řidičů

BLANENSKO: Moderní přístroj jim usnadní práci při silničních kontrolách. 

     Blanenští dopravní policisté v těchto dnech získali nový speciální tester na určování toho, zda jsou řidiči pod vlivem drog. Tester Dräger DrugTest®5000 mají v rámci jižní Moravy zatím policisté pouze v Blansku a v Brně-městě.
 
     Poprvé přístroj vyzkoušeli minulý týden ve středu 11. ledna 2012. Při kontrole řidiče použili nejprve u policie již používaný tester na drogy Drugwipe 5+ a poté také nový tester Dräger DrugTest®5000. Oba testery shodně vyhodnotily, že řidič je pod vlivem marihuany. Ten se však na výzvu odmítl podrobit odběru krve a moči. Nyní mu tedy za odmítnutí odběrů hrozí 1-2 roky bez řidičského oprávnění a pokuta 25-50 tisíc korun. Případ bude posuzovat správní orgán.
 
    Na rozdíl od stávajících testerů používaných Policií České republiky typu Drugwipe 5+ je zařízeníDräger DrugTest®5000 modernější. Přímo na místě dokáže vytisknout záznam o provedeném testu a pro policisty znamená usnadnění práce a jednodušší dokumentaci přestupku případně trestného činu. Zařízení pracuje rychle, jednotlivá zkouška trvá asi 10 minut včetně vyhodnocení.
 
     U dosud policií používaných testerů typu Drugwipe 5+ vyhodnocuje test policista na základě porovnání čáry vzniklé s odebraného vzorku slin a kontrolní čáry soupravy. U nového testovacího zařízení Dräger DrugTest®5000 vyhodnocení provede přímo přístroj. Zároveň je u výsledku testu zobrazena časová informace o tom, kdy byla kontrola řidiče provedena. Přístroj pracuje na základě odběru slin u řidiče a dokáže spolehlivě detekovat běžně užívané drogy jako je např. extázi či pervitin, stejně tak i heroin, kokain a marihuanu. Dokáže odhalit i užívání tlumících léků jako je Diazepam apod.
 
Jak probíhá samotné testování policistou?
 
  • Policista otevře balení testovací kazety a předá ji testované osobě.
  • Řidič je následně požádán, aby vložil odběrovou část do úst a pohyboval jí v ústech tak, aby došlo k nasátí slin.
  • Odběrová část je z nasákavé hmoty, která po cca 70 sekundách odebere dostatečný vzorek slin. O tomto je policista informován zmodráním indikátoru. 
  • Policista poté vloží celou odběrovou část se vzorkem slin do přístroje, který jej vyhodnotí a výsledek zobrazí na displeji.
  • Výsledek je buď hodnocen jako pozitivní nebo negativní. Policista tedy neprovádí žádné subjektivní posouzení výsledku.
  • Výsledek kontroly je následně možné na místě vytisknout pro použití do spisu.
    Blanenští policisté každoročně odhalí řadu řidičů jak pod vlivem alkoholu, tak pod vlivem drog. U řidičů pod vlivem alkoholu se v poslední době zvýšil počet těch, kteří požili před jízdou větší množství alkoholu. Výjimkou tak nejsou případy, kdy řidič nebo řidička mají v dechu přes tři promile alkoholu. Poslední takový případ zaznamenali policisté na Blanensku ve večerních hodinách 12. ledna v obci Lipůvka. Řidič osobního auta značky Hyundai při kontrole na to, zda před jízdou nepožil alkoholické nápoje, nadýchal přes tři promile. Požívání alkoholu před jízdou je mezi řidiči hodně rozšířené a ani vysoké tresty, které za tento přestupek, případně TČ hrozí, mnohé z nich od tohoto jednání neodradí.
     Z drog se na Blanensku nejvíce u řidičů při silničních kontrolách objevuje pervitin a potom marihuana.
 
 
Statistika alkoholu a drog za volantem zjištěných při běžné kontrole na teritoriu Územního odboru Policie ČR v Blansku v roce 2011
 
Alkohol do 0,24 promile
31
Alkohol do 1 promile (řešeno jako přestupek)
170
Alkohol nad 1 promile (řešeno jako trestný čin)
52
Drogy celkem
47
Marihuana
17
Pervitin
30
 
 
Dopravní nehody pod vlivem alkoholu a drog na území Územního odboru Policie ČR v Blansku v roce 2011
 
Alkohol do 1 promile
45
Alkohol nad 1 promile
21
Drogy
2
 
 
 
Postihy, které řidičům hrozí, za jízdu pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek
 
 
Alkohol do 1 promile
zákaz řízení na 0,5 roku až 1 rok
sankce ve výši 2,5 – 20 000 Kč
Alkohol nad 1 promile
odnětí svobody až na 3 roky
peněžitý trest
Drogy bez ohledu na množství
zákaz řízení na 0,5 roku až 1 rok
sankce ve výši 2,5 – 20 000 Kč
 
 
     
   por. Mgr. Iva Šebková, 16.1.2012
 
Odkazy do noveho okna

Nový tester na drogy

Nový tester na drogy 

Detailní náhled

Nový tester na drogy1

Nový tester na drogy1 

Detailní náhled

Vyhodnocení testu

Vyhodnocení testu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem