Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté zastavili opilé šoféry

KRAJ: Odhalování těchto nezodpovědných řidičů je naše priorita. 

Ani pandemie nemohla zabránit tomu, aby se policisté na silnicích dennodenně setkávali s nezodpovědnými šoféry. Ti se před jízdou často posilňují alkoholem a drogami, kdy pak absolutně ztrácí jakékoliv zábrany. Přitom si snad ani neuvědomují, že jejich během riskantní jízdy mohou lehce ublížit nejen sobě, ale i ostatním. Žalostná je přitom statistika kontrolovaných řidičů. Od začátku roku jich bylo na jižní Moravě odhaleno již několik desítek. Z výčtu těchto hříšníků pak bylo čtyřiadvacet (statistika ke dni 14.1.), kteří bourali pod vlivem návykových látek (alkohol i drogy). 

Jedním z nich byl i devětapadesátiletý muž, který dokázal s kamionem napáchat škodu za 700 tis. korun. Vše se odehrálo minulý pátek ráno uvnitř areálu brněnské dopravní společnosti, kdy šofér po krátké projížďce poničil devět zaparkovaných vozidel. Po hromadném karambolu nadýchal 1,78 promile alkoholu a policistům se přiznal k vypití deseti dvanáctek. Na místě byl mu zadržen řidičský průkaz. Nesvítící světlo naopak zase nemohlo ujít pozornosti šlapanické hlídky. Ta téhož dne večer zastavila třiašedesátiletého cizince. Ten se jim bezostyšně doznal k vypití jednoho piva. Tomu ale zhola neodpovídala dechová zkouška, přístroj ukázal vysokou hodnotu kolem dvou a půl promile alkoholu v dechu. O den později před půlnocí zase zakročovala hlídka na Kyjovsku. Jenomže na rozsvícené majáky podnapilá cyklistka reagovala dost nevybíravě. Policistům totiž ukázala vztyčený prostředníček. Zastavit se jí podařilo až za pomocí donucovacích prostředků. Ale ani poté se žena  neuklidnila, ba právě naopak. Její agresivita se vůči hlídce stupňovala a nadávkami rozhodně nešetřila. Noc tak musela přečkat v policejní cele, předtím jí ještě naměřili téměř dvě promile. Povedený čtyřlístek ve středu odpoledne doplnil čtyřiačtyřicetiletý šofér. Toho tentokrát hlídka zastavila v centru Slavkova. Policistům nafoukal 2,35 promile, ačkoliv se dušoval, že vypil jen dvě piva. 

Trojice mužů musí nyní počítat s tím, že si nějaký čas od řízení určitě odpočinou. Jejich chování je totiž prošetřováno pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Mohou tak být soudem potrestáni odnětím svobody, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Ženě ve správním řízení zase za několik přestupků hrozí vysoká sankce v řádech desetitisíců korun.

Odhalování těchto nezodpovědných řidičů bude nadále patřit mezi hlavní priority jihomoravských policistů. Návykové látky totiž neúměrně snižují schopnost bezpečného ovládání automobilu. Alkohol a drogy za volant ani za řídítka rozhodně nepatří.

por. Bc. Petr Vala, 15. ledna 2021.

Odkazy do noveho okna

Foto č. 1

Foto č. 1 

Detailní náhled

Foto č. 2

Foto č. 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem