Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté zakročili proti muži s granátem v ruce

MLADOBOLESLAVSKO - Granát se naštěstí později ukázal jako cvičný 

V sobotu 16. října 2021 krátce po 13. hodině byly policejní hlídky operačním důstojníkem vyslány k pronásledování osobního vozidla Audi A6, jehož řidič nerespektoval výzvy k zastavení a začal policistům ujíždět po dálnici D10 směrem na Mladou Boleslav.

Následně policisté dostali další informaci, že pronásledované vozidlo způsobilo dopravní nehodu a na 27 km střetlo s dodávkou. Muž z havarovaného vozidla vystoupil a dal se na útěk, aniž by na místě nehody počkal do příjezdu policistů. 

Svědci z druhého havarovaného vozidla uvedli, že muž držel v ruce granát a rozběhl se směrem k nedaleké čerpací stanici. Tam ho následně i s granátem v ruce zachytily kamery. Ve vozidle pak policisté nalezli i palnou zbraň (ta se později ukázala jako airsoftová), proto zde byla důvodná obava, že je muž skutečně granátem ozbrojen.

Propátrat okolí se vydalo několik hlídek policistů, kteří zanedlouho muže spatřili na krajním náspu dálnice D10. Proti 48letému muži policisté použili hrozbu namířenou střelnou zbraní a vyzvali ho, aby si lehl na zem. Tyto výzvy zpočátku muž nerespektoval, proto ho policisté za pomocí hmatů a chvatů svedli na zem sami. Muž ležel na své pravé ruce, ve které držel granát a odmítal jí dát za záda. Policisté mu jí proto museli vytáhnout, protože zde byla důvodná obava, že se snaží granát odjistit nebo s ním jinak manipulovat.

Při prohlídce u muže policisté skutečně nalezli granát, jednalo se však o cvičný granát M67. Po prohledání nalezli v kapse u kalhot ještě další granát, rovněž cvičný, granát RGD-5.

Osmačtyřicetiletý muž se svým jednáním dopustil hned několika přestupků, protože způsobil dopravní nehodu, odmítl se podrobit testu na návykové látky a nedovoleným způsobem manipuloval se zbraní kategorie D na veřejnosti.
 

Ve správním řízení pak muži hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun a zákaz řízení všech motorových vozidel až na 2 roky z důvodů odmítnutí podrobení se testu na návykové látky. Za nedovolený způsob manipulace se zbraní kategorie D hrozí pokuta ve výši 15 tisíc korun.



por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
19. října 2021 


 

vytisknout  e-mailem