Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté zajistili vzácný obraz

Informujeme o probíhajícím trestním řízení a zajištění vzácného uměleckého díla 

            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (odbor daní a praní peněz, oddělení praní peněz) získali v průběhu trestního řízení, které je vedeno pro podezření z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle ust. § 252a trestního zákona, poznatek k obrazu s názvem „Severní krajina“ (1931) autorky Marie Čermínové, tvořící pod uměleckým jménem Toyen.
 
            Tento obraz byl v roce 1992 odcizen původnímu majiteli, který jej získal do své sbírky přímo od autorky. Z dosavadního zjištění vyplývá, že se tento obraz stal předmětem legalizace výnosů z trestné činnosti, kdy dva obvinění muži podnikali kroky vedoucí k prodeji zmíněného obrazu se zdáním jeho legálního původu. Podle znaleckého posudku činí hodnota obrazu nejméně 6 milionů korun. Tržní hodnota však bude, tak jak je to u uměleckých děl obvyklé, pravděpodobně mnohem vyšší. Podle názoru odborníků se jedná o jedno z nejvýznamnějších děl této autorky.
 
            Zmiňovaný obraz byl policejním orgánem (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování) dne 7. dubna 2009 zajištěn a až do pravomocného rozsudku soudu bude uložen na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
 
            Oba obvinění muži jsou stíháni na svobodě a v případě, že soud uzná jejich vinu, hrozí jim trest odnětí svobody od dvou do osmi let.
 
pplk. Mgr. Roman Skřepek
rada ÚOKFK SKPV
toyen.jpg toyen.jpg

vytisknout  e-mailem