Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zajistili skupinu migrantů

ŽĎÁRSKO: Na parkovišti muži vylezli z návěsu nákladního vozidla 

Na začátku týdne zajistili policisté na Žďársku skupinu migrantů, kteří cestovali po dálnici v nákladním vozidle, a na parkovišti se většina z nich rozutekla po okolí. Policisté cizince v krátké době vypátrali a skončili na oddělení cizinecké policie. Mezi jedenácti zajištěnými cizinci byli i mladiství chlapci. Policisté zahájili správní řízení a cizinci jsou umístěni v příslušných zařízeních. 

V pondělí 11. července přijali policisté před pátou hodinou odpoledne na lince 158 oznámení od náhodného řidiče, který si v lokalitě parkoviště na 137. km dálnice ve směru na Prahu všiml podezřelých osob, které se zde nacházely. Z odstaveného nákladního vozidla měli otvorem v plachtě vylézat muži z prostoru návěsu. Na místo ihned vyjely policejní hlídky. Policisté po příjezdu zajistili na parkovišti tři cizince, kteří u sebe neměli doklady. Dále policisté na základě šetření zjistili, že v kamionu cestovaly ještě další osoby, které z parkoviště odešly do okolí. Policisté začali po cizincích ihned pátrat. Osm mužů postupně nalezli v okolí dálnice a v katastru obce Stránecká Zhoř. Všech jedenáct cizinců policisté zajistili a odvezli na odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v Jihlavě k provedení dalších úkonů.

Jednalo se o cizince z různých zemí, a to Nepálu, Afgánistánu a Indie. Osm mužů bylo ve věku od třiadvaceti do třiačtyřiceti let. Tři zajištění cizinci byli mladiství chlapci. Do nákladního vozidla se dostali v Rumunsku bez vědomí řidiče kamionu, přicestovali až do České republiky a jejich cílové země měly být státy Evropské unie, zejména Portugalsko a Itálie. 

Vzhledem k tomu, že cizinci neměli platné cestovní doklady, ani platné oprávnění k pobytu na území České republiky bylo s nimi zahájeno správní řízení z důvodu jejich neoprávněného pobytu na území České republiky. Po provedení všech úkonů správního řízení byli dospělí cizinci umístěni do zařízení pro zajištěné cizince. Mladistvé osoby byly za spolupráce s odborem sociálně právní ochrany dětí a na základě předběžného opatření vydaného soudem umístěny do výchovných ústavů a středisek výchovné péče.

Dále bylo zahájeno trestní řízení ve věci organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, kterého se dopustil zatím neznámý pachatel. 

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

14. července 2022  

vytisknout  e-mailem