Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté zadrželi dva lupiče přímo při činu

ZLÍNSKO: Nekradli poprvé, jeden z nich skončil ve vazbě. 

Komisař z oddělení obecné kriminality zahájil trestní stíhání dvou mužů ze Zlína ve věku čtyřiadvacet a osmadvacet let, které obvinil ze spáchání trestného činu krádež, mladšího z nich obvinil navíc ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Mladšímu z mužů, který má v rejstříku trestů šest záznamů, hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na pět let, stíhaný je vazebně. Starší z lupičů je stíhaný na svobodě, v rejstříku trestů má jeden záznam, v případě odsouzení mu hrozí dvouletý trest odnětí svobody. 

Mladší z mužů se dopouští trestné činnosti od svých jednadvaceti let, trestaný byl za pouhé tři roky celkem šestkrát za výtržnictví a krádeže, ovšem podmíněnými tresty odnětí svobody. Nyní je obviněný z toho, že se koncem loňského roku vloupal pootevřeným oknem do rodinného domu ve Zlíně, odkud odcizil různé druhy nářadí a elektroniku za sedm tisíc korun, začátkem března se vloupal do stavební unimobuňky, kde ukradl stavební nářadí v hodnotě čtyřicet tisíc korun, v dubnu vnikl po rozbití okna do zaparkovaného vozidla ve Zlíně, odkud odcizil peněženku s téměř sedmi tisíci korunami a platební kartou.

Společnými silami se oba muži vloupali nejprve začátkem května do objektu firmy ve Zlíně, kde vypáčili vstupní dveře i dveře od kanceláře, odkud odcizili skořepinové helmy, nové pracovní i společenské oděvy a plechovou příruční pokladnu s finanční hotovostí dvaadvacet tisíc korun. Celkově firmě způsobili škodu za třiatřicet tisíc korun.

Osudným se jim však stalo vloupání do garáže ve Zlíně, k němuž se odhodlali 13. května dopoledne. Páčidlem vytrhli krycí lištu i zámek vrat a vnikli dovnitř v úmyslu odcizit motocykl. Tady však byli bezprostředně po vloupání zadrženi policisty z prvosledové hlídky, kteří je převezli do policejní cely, odkud putoval mladší z nich na návrh kriminalistů, se souhlasem soudkyně okresního soudu, přímo do vazební věznice. 

Oba muže kriminalisté prověřují pro další majetkovou trestnou činnost, jejich trestní stíhání tak bude pravděpodobně rozšířeno o další skutky.

17. května 2019, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem