Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté zadrželi dva hledané Brity a zajistili majetek v hodnotě 25 milionů korun

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality SKPV se podílel na zadržení mezinárodně hledaných osob. 

            Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování realizoval v uplynulých dnech ve spolupráci s Městským státním zastupitelstvím v Praze poskytnutí právní pomoci Velké Británii pro podezření ze spáchání „spiknutí směřující ke zpronevěření majetku, nabytí nezákonného majetku a navázání vztahu v souvislosti s nezákonným majetkem“. Tohoto jednání, definovaného v britském právním řádu, se měla dopustit skupina devíti osob, zejména občanů Velké Británie, a jedna státní příslušnice České republiky, přičemž dva z podezřelých cizinců (oba ve věku 51 let) pobývali na území České republiky, kde podnikali, resp. vykonávali výdělečnou činnost. Oba cizinci byli v průběhu akce zadrženi na území České republiky na základě evropského zatýkacího rozkazu. Zadržení cizinců proběhlo bez nutnosti použití donucovacích prostředků. Současně s touto akcí probíhalo koordinované zadržení dvou osob ve Velké Británii a jedné osoby v Austrálii. Akce v České republice se účastnilo i pět pracovníků bezpečnostních složek Velké Británie.
 
            Jednání podezřelých osob mělo spočívat v tom, že od roku 2003 do roku 2004, pod záminkou investice finančních prostředků do nemovitostí ve Velké Británii, vylákali od několika fyzických osob částku ve výši 1,9 milionu britských liber (GBP). Tyto peníze však neinvestovali do nákupu nemovitostí, ale použili je pro vlastní potřebu, kdy značná část finančních prostředků končila na účtech v České republice. V rámci právní pomoci provedli policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování výslechy dvou desítek osob pobývajících na území České republiky, dvě domovní prohlídky na adresách, na kterých pobývali zadržení cizinci, dále zajištění zůstatku na bankovních účtech zadržených cizinců, zajištění několika podílů v obchodních společnostech jednoho z podezřelých a zajištění nemovitosti na Praze 6 v hodnotě asi 23 milionů korun. Na účtech bylo zajištěno asi 250 tisíc korun, 70 tisíc dolarů, 2500 euro a při domovních prohlídkách hotovost ve výši 80 tisíc korun. Celková hodnota zajištěných prostředků byla ve výši přibližně 25 milionů korun. Mimo jiné byla zajištěna také jedna luxusní limuzína a terénní čtyřkolka.
 
            Jeden ze zadržených občanů Velké Británie byl před několika dny na základě rozhodnutí soudu předán britským policejním orgánům, další čeká v předávací vazbě na vyřízení stížnosti proti vydání do zahraničí.
 
            V tomto roce již policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zajistili prostředky v hodnotě dosahující téměř 0,5 miliardy korun.
 
 
kpt. Mgr. Roman Skřepek
vrchní komisař

vytisknout  e-mailem