Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté zadrželi brutálního násilníka

Nebezpečný recidivista se během jediné noci vloupal do několika bytů v Olomouci a brutálně zaútočil na starší ženy.  

Policejní komisař zahájil proti podezřelému trestní stíhání pro  trestný čin  loupež, porušování domovní svobody, krádež, poškozování cizí věci a  neoprávněné držení platební karty.

Osmačtyřicetiletý muž je důvodně podezřelý z toho, že se dne 24. března kolem 22. hodiny večer v Olomouci vloupal po vyražení dveří do bytu v pátém patře a  maskovaný šátkem přes obličej a pod hrozbou násilí  požadoval po jednaosmdesátileté ženě, aby mu vydala peníze. Žena mu sdělila, že žádné peníze nemá a útočník  ji udeřil sevřenou pěstí do hlavy, donutil ji odejít do obývacího pokoje a ten prohledal.  Když mu žena  z obavy o život vydala z peněženky částku přes  500 korun, tak z bytu odešel. Žena utrpěla zranění a musela být ošetřena v nemocnici

Téže noci přibližně o půl dvanácté vnikl stejným způsobem i do dalšího bytu, maskovaný šátkem přes obličej vnikl do bytu osmasedmdesátileté ženy a rovněž požadoval peníze. Když se žena snažila z bytu uprchnout, násilím ji vtáhl dovnitř, úderem pěstí do hlavy ji srazil na zem, vzal její francouzskou hůl a tou ji tloukl do hlavy a po celém těle.  Následně prohledal byt a z batohu na botníku odcizil přibližně 800 korun a bytu odešel. Žena musela být hospitalizována v nemocnici.  

O dvě hodiny později přepadl v bytě další ženu. I sem se dostal po vyražení dveří, pětasedmdesátiletou ženu  několikrát udeřil do hlavy kovovou tyčí a když se snažila ukrýt v pokoji, tak vyrazil dveře. Napadené ženě  se však podařilo vyběhnout z pokoje a poté i z bytu a volat o pomoc.  Násilník pak z uzamčené zásuvky sekretáře v pokoji odcizil finanční hotovost 7 tisíc korun a pak utekl. I v tomto případě žena utrpěla zranění. 

Týž den nad ránem se násilník pokoušel vniknout pomocí páčidla do dalších tří bytů, což se mu však nepodařilo.

Ihned po uvedených událostech proběhlo v ulicích Olomouce rozsáhlé pátrání a podezřelého muže se policistům podařilo zadržet.
 
V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že má muž na svědomí také přepadení dvaatřicetileté ženy z Olomouce. Muž dne 11. března kolem třetí hodiny v noci  vypáčil vstupní dveře do bytu, překvapená žena začala křičet, ať odejde a snažila se ho udeřit, muž do ní strčil tak silně, že upadla na zem a odcizil peněženku odloženou na kuchyňské lince.  V peněžence byla finanční hotovost, doklady a platební karta. Způsobenou škodu žena vyčíslila na 23 tisíce korun. 

Muž je stíhán vazebně a hrozí mu jako zvlášť nebezpečnému recidivistovi trest odnětí svobody až na 13 let.

por. Mgr. Jitka Dolejšová

vytisknout  e-mailem