Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté zachraňovali havarovaného řidiče

HODONÍNSKO: Běžná služba se změnila v boj o záchranu lidského života. 

V pondělí 4. února se o záchranu lidského života zasloužili dva policisté z Veselí nad Moravou. Když se půlhodinu před polednem vraceli ze služebního zákroku na svoji služebnu, spatřili nedaleko Strážnice havarované osobní vozidlo Renault. Jak se později ukázalo, čtyřicetiletý řidič tohoto vozidla v důsledku náhlé zdravotní indispozice nezvládl řízení a sjel s vozidlem na okraj zoraného pole, kde se vozidlo zastavilo. Projíždějící policisté u místa havárie jako jediní z projíždějících zastavili a šli zkontrolovat, zda mohou havarovanému řidiči nějak pomoci. Když přistoupili k vozidlu, spatřili, že jejich pomoc bude nutná a nesnese odkladu. Řidič nebyl při vědomí, na žádný podnět nereagoval a v okolí ústní dutiny měl směs slin, krve a zvratků. Policisté neprodleně kontaktovali zdravotnickou záchrannou službu a snažili se řidiče z vozidla vyprostit, což bylo ztíženo tělesnými proporcemi zachraňovaného muže a také náklonem vozidla na stranu. Dále pak podle pokynů operátorky záchranné služby poskytli první pomoc. Muži vyčistili ústní dutinu, aby zajistili jeho dýchání a uložili jej do stabilizované polohy. Po nějaké době muž začal nabývat vědomí a pomalu začal komunikovat se zasahujícími policisty. To už se na místo dostavila sanitka se záchranáři, kteří si muže převzali do své péče.

Policisté pak ještě poskytli nezbytnou součinnost při vyprošťování vozidla z pole, kterého se ujali hasiči. V tu dobu policisté řídili v místě havárie provoz projíždějících vozidel.

Jisté satisfakce se za svůj skutek dočkali v těchto dnech, kdy se přímo za vedoucím Územního odboru dostavili rodiče zachráněného muže, aby vyjádřili poděkování za zákrok policistů. Podle vyjádření lékařů, které vedoucímu tlumočili, se právě zasahující policisté prap. Manek a pprap. Štěpka zasadili o záchranu života jejich syna a proto jim patří dík.


 

nprap. Bc. Petr Zámečník, 8. 2. 2013

vytisknout  e-mailem