Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté zachránili život mladému muži

Skvělá práce policistů při resuscitaci muže, zasaženého elektrickým proudem. 

V pondělí, krátce po čtrnácté hodině, zaslechla hlídka cizinecké policie relaci ve vysílačce, že v jednom z domů na Tachovském náměstí, na pražském Žižkově, došlo k zasažení dělníka elektrickým proudem. Ten byl podle informací operačního důstojníka v bezvědomí a nejevil známky života. Tříčlenná hlídka cizinecké policie měla v autě defibrilátor a ještě se nacházela v blízkosti nešťastné události. Během dvou minut byli policisté na místě.

Vchodové dveře do domu však byly uzamčené a na zvonění nikdo nereagoval. Vzhledem k tomu, že při záchraně lidského života se počítá každá vteřina, vykopl jeden z policistů zamčené dveře. Na chodbě je však čekalo další nemilé překvapení, a to bytelné mříže, které naštěstí přiběhl odemknout jeden z dělníků.

Policisté doběhli do čtvrtého patra, kde na zemi ležel asi pětadvacetiletý muž v bezvědomí. Byl bledý, nereagoval, měl fialové rty, a podle těchto ukazatelů, zřejmě i zástavu srdeční činnosti. Policisté ihned ověřili základní životní funkce, a vzhledem ke stavu pacienta, okamžitě započali neodkladnou resuscitaci. Jeden z policistů začal s nepřímou srdeční masáží, druhý pak připravoval defibrilátor. To je přístroj, který dokáže za pomoci elektrických výbojů obnovit činnost srdce. Třetí z hlídky pak začal provádět umělou plicní ventilaci resuscitačním vakem z osobní výbavy. Během resuscitace podal přístroj AED zraněnému jeden elektrický výboj. 

K těmto třem policistům se vzápětí přidala další hlídka z místního oddělení Žižkov a samozřejmě také záchranáři. Policisté tak pokračovali spolu s nimi v resuscitaci dalších 14 minut, než dokázali obnovit základní životní funkce mladého muže. Ve chvíli, kdy se jej podařilo stabilizovat, ho přenesli, za pomoci transportní vany, kterou poskytli hasiči, do vozidla záchranářů. Ti jej převezli na anesteziologicko- resuscitační oddělení jedné z pražských nemocnic.

Dle vyjádření lékařky, která si zraněného přebírala, odvedli policisté neuvěřitelně dobrou a velmi profesionální práci a muži tím zachránili život.

Podle prvotních informací přišel dělník do styku s vadným kabelem při práci na půdě. Policisté z místního oddělení tak budou prověřovat také to, jestli na místě byly dodrženy všechny podmínky bezpečnosti práce.

Touto cestou bychom rádi opětovně požádali širokou veřejnost. V případě, že voláte na tísňové linky a potřebujete pomoc, NEZAPOMÍNEJTE zajistit volný vstup do domu či bytu. Velmi často, stejně jako v tomto případě, se setkáváme s tím, že se policisté nebo záchranáři nemohou dostat přes zamčené vstupní dveře k pacientovi.

por. Mgr. Hana Křížová, DiS. – 8. 4. 2020

Odkazy do noveho okna

Zasahující policisté

Zasahující policisté 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem