Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté zachránili řidičku z potopeného auta

PŘÍBRAM - Žena se na kluzké vozovce dostala do smyku a s vozem sjela do rybníka. V bezvědomí ji z vozu vytáhli policisté ze sedlčanského obvodního oddělení. 

Ve čtvrtek, krátce po jedenácté hodině dopoledne, přijali policisté oznámení o havárii osobního vozu mezi obcemi Úklid a Bor na Příbramsku, které skončilo na dně Úklidského rybníka.

Nejblíže místu dopravní nehody byla policejní hlídka z Obvodního oddělení Sedlčany, ve složení nstržm. Terezy Zrůbkové a prap. Radka Pečeného, která byla na místě do pěti minut po jejím oznámení. Těm se po příjezdu na místo naskytl obrázek téměř utopeného vozidla, vzdáleného zhruba 6 a 7 metrů od břehu, střechou na dně rybníka. Z havarovaného auta byla vidět pouze zadní kola.

Policisté na nic nečekali a okamžitě reagovali, neboť nebylo pochyb o tom, že se uvnitř vozu stále nachází žena, která jej měla řídit. Oba policisté, Tereza i Radek, se okamžitě domluvili na postupu. Již měli připravený tzv. házecí vak, který je součástí vybavení každého vozu, a začali sestupovat k potopenému autu a prohledávat jej.

Podařilo se jim otevřít oboje přední dveře, na sedadlech se však nikdo nenacházel, až následně po otevření zavazadlového prostoru viděli ženu na zadních sedačkách. Přes zadní dveře spolujezdce ji zcela promočenou a  v bezvědomí vytáhli na břeh, kde ji okamžitě začali oživovat. V resuscitaci pak následně pokračovali profesionální zdravotníci, kteří již také přijížděli na místo. Ti ženu, u které se jim podařilo obnovit životní funkce, odvezli do nemocnice, kde byla uvedena do umělého spánku.

Policistům, kteří ženu ze studené vody vytáhli, se postarali kolegové o suché oblečení, hasiči jim poskytli i deky. Ti také ještě následně prohledávali rybník, a to z důvodu, zda spolu s ženou necestovaly v autě ještě další osoby. To bylo ale následně, i svědeckými výpověďmi, vyloučeno.Havárie auta 7

Policisté, kteří ani vteřinu nezaváhali a vrhli se do studené vody, aby pomohli ženě, která byla v tu chvíli v ohrožení života, slouží u středočeské policie krátce. Nstržm. Tereza Zrůbková nastoupila v roce 2019 a policejní práci vykonává 2 roky. I když se od svých kolegů stále učí, je velmi svědomitá, pracovitá a rozhodná. Ve svém volném čase preferuje aktivní životní styl a věnuje se fotbalu.

Její kolega, prap. Radek Pečený, je u středočeské policie o tři roky déle. Na svém kontě má několik zákroků proti agresívním osobám. Kompenzací je mu pak v době volna myslivost, které se věnuje, a také fotbalu, který je jeho koníčkem. Jak Tereza, tak i Radek, jsou právoplatnými členy týmu Obvodního oddělení v Sedlčanech.

Oběma, Tereze i Radkovi, kteří se převlékli a následně si dosloužili svou 24hodinovou službu, v rámci které řešili další oznámení, patří bezesporu velké poděkování. "Jejich činu a odvahy si velmi vážím a děkuji, že mám takové policisty," sdělil krajský ředitel, brigádní generál Václav Kučera. "S oběma se chci v nejbližší době setkat a poděkovat jim osobně, a to i formou finanční odměny, kterou si opravdu zaslouží," dokončil generál Kučera. 


Během čtvrtka, vlivem nepříznivého počasí, řešili policisté v celém Středočeském kraji 162 nehod, pouze 5 na dálnicích. Přímo na Příbramsku se toho dne stalo 9 dopravních nehod, kdy právě u jedné z nich zasahovali i policisté z Obvodního oddělení v Sedlčanech.
 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
10. prosince 2021

Odkazy do noveho okna

Havárie auta 7

Havárie auta 7 

Detailní náhled

Havárie auta 6

Havárie auta 6 

Detailní náhled

Havárie auta 5

Havárie auta 5 

Detailní náhled

Havárie auta 4

Havárie auta 4 

Detailní náhled

Havárie auta 3

Havárie auta 3 

Detailní náhled

Havárie auta 2

Havárie auta 2 

Detailní náhled

Havárie auta 1

Havárie auta 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem