Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté zachránili před utonutím tři osoby

Jihočeský kraj - Jihočeští policisté vyrvali rozbouřené vodě ve Strakonicích a na Táborsku, jen během neděle, tři lidské životy. (Hlasová schránka 974 221 116)  

Tři zachráněné životy za víkendovou neděli. To je výstižné shrnutí práce policistů a záchranářů v Jihočeském kraji.


První nervy drásající zásah zažila policejní hlídka ve Strakonicích. Kolem poledne vyjeli dva policisté z Obvodního oddělení Strakonice k řece Otavě. Podle telefonického oznámení místních obyvatel chodila po mostě žena, která vykřikovala, že se utopí.


V okamžiku, kdy přijížděli policisté k Blatenskému mostu, tak již viděli ženu zhruba čtyři metry od břehu plavat v řece. Policisté nemeškali a vstoupili do řeky za ženou. V tomto okamžiku již žena pochopila, že jí jde o život a začala volat o pomoc. Silný proud v rozbouřené řece ženu unášel dál a dál od břehu i policistů.


Policisté nezaváhali a s nasazením svých vlastních životů ženu dostihli ve středu řeky. Ženu drželi a vytáhli na břeh až po nesmírné námaze. Řeka všechny během těch několika desítek vteřin snesla o sto metrů po proudu.


Ženu policisté předali do péče lékařů. Přesto, že šlo ženě o život, stále opakovala, že nechce žít. Policisté prap. Petr Šíma a pprap. Richard Bothe své počínání okomentovali jen strohým prohlášením, že se teď jedou převléknout, než budou pokračovat ve službě.

Neděle však nekončila a pro dva policisty z Obvodního oddělení Soběslav měla další životu nebezpečné zážitky.


Nedělní přívalové srážky ohrozili na Táborsku vozidla i jejich posádky. Z rybníků od Nedvědic se valila přívalová vlna metrové výše, která kolem desáté večer smetla ze silnice osobní motorové vozidlo se seniorskou manželskou dvojicí, a to rovnou do plnícího se potoka. Operační důstojník z Tábora přijal tísňový telefonát z vozu, který je mimo silnici a jehož posádka se nemůže z vozidla dostat a hrozí ji utopení.


Na místo vyrazili policisté prap. Kropík a pprap. Dvořák z Obvodního oddělení policie Soběslav. Policisté si při propátrávání okolí křižovatky silnic mezi obcí Vesce a Nedvědice žádného vozidla nejdříve nevšimli. Po několika okamžicích však mimo silnici za křovím spatřili záblesky. Místo prověřili a spatřili osobní vozidlo v korytu potoka, vodou zaplavené do půlky oken. Policisté zprvu neviděli žádný pohyb. Až po několika vteřinách zahlédli vzadu ve vozidle psa a následně dvě osoby vpředu. Na místo policisté nasměrovali hasičské vozy k vyproštění.


Hladina potoka však stoupala tak rychle, že nebylo možno čekat ani vteřinu. Policisté se jistili tažným lanem služebního vozu a potokem se spustili k uvězněné dvojici seniorů. I přes proud vody otevřeli dveře vozu a vytáhli ženu a za ní i jejího manžela. V okamžiku, kdy policisté „dostali“ ohrožené osoby ven, zbývalo do zaplavení vozidla zhruba třicet centimetrů. Jako posledního člena ohrožené posádky vytáhli policisté i psa. Ve služebním voze pak „všichni tři“ zachráněni počkali na příjezd lékařské ambulance.


Události posledních dnů vyžadují od všech příslušníků policie maximální nasazení, táborští i strakoničtí policisté svým příkladným činem vyrvali ze statistiky obětí povodní tři životy.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

10. června 2013

vytisknout  e-mailem