Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté zachránili muži 680 tisíc korun, které chtěl vložit do bitcoinmatu

TEPLICKO - Prověrka u bitcoinmatu se vyplatila. 

  Celý případ se začal rozplétat, když se na policii dostavila 57letá žena s podezřením, že se stala obětí podvodu. Byla totiž kontaktována osobou vydávající se za pracovnici banky, která jí sdělila, že byl zneužit její občanský průkaz, a že si má vzít půjčku ve výši 500 tisíc, které má ihned vložit do bitcoinmatu s tím, že se jedná o bezpečnostní opatření banky. Tyto informace byly navíc podpořeny telefonátem „kriminalisty“ ze zfalšovaného čísla Policie ČR. Žena si úvěr v bance zařídila, kdy jí na účet opravdu peníze přišly. Naštěstí doslova „za pět minut 12“ začala mít pochybnosti a celou událost oznámila na policii dřív, než došlo k vložení do bitcoinmatu.
     Tím však nevědomky zachránila peníze i dalšímu muži. Z informací při výpovědi ženy na policii, totiž kriminalisté pojali podezření, že v ten okamžik zřejmě dochází k dalšímu podvodu. K bitcoinmatu byla vyslána hlídka policistů, která u něj spatřila muže, který skenuje QR kódy a vkládá do něj bankovky. Krátkým rozhovorem s mužem zjistili policisté, že se jedná o obdobný případ podvodu, kdy si vzal poškozený dle instrukcí "falešného bankéře" půjčku 800 tisíc korun a do bitcoinmatu již stihl 120 tisíc vložit. Zbylý obnos měl u sebe. Po varování policistů okamžitě s vkladem přestal a doprovodil je na oddělení, kde podal ve věci výpověď.  

I přes opakovaná varování není týden, kdy by policisté nepřijali podobná oznámení o podvodném jednání po telefonu či přes internet. Důrazně varujeme před těmito podvodníky, kteří vystupují vysoce profesionálně a nemají zábrany zfalšovat nejen telefonní linky bank, ale i Policie ČR. Vše si předtím, než začnete postupovat dle instrukcí podvodníka, ověřte nejlépe fyzicky na pobočce banky.      

14. července 2023
por. Bc. Ilona Gazdošová
tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

bitcoinmat

bitcoinmat 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem