Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté z Vesce zadrželi pachatele bezprostředně po činu

LIBEREC – Ospalou ulicí se rozeznělo několik dutých ran a rachot tříštícího se skla. Na vině byl 39letý cizinec. 

Klidný spánek obyvatel v ulici Burianova v Liberci přerušil rachot tříštícího se skla. Opakovaně. Ve čtvrtek 1. srpna, krátce po jedené hodině ranní, zaslechli obyvatelé nedalekých domů několik dutých ran a tříštění skel. Zvědavost a především obava o svůj majetek některé z nich donutila vyhlédnout do potemnělé ulice, aby zjistili, co že se to děje. U zaparkovaných vozidel se pohyboval muž, který kameny rozbíjel okna aut a z interiérů vybíral uložené věci. Ty pak přenášel pod nedaleký strom a opakovaně s k vozidlům vracel. Probuzeným obyvatelům tak ihned došlo, o co se jedná. Neváhali a zavolali na linku tísňového volání, kam předali policistům nenechavcův popis.

Operačním důstojníkem byly na místo okamžitě vyslány policejní hlídky. Nejrychleji na místo dorazili policisté z obvodního oddělení ve Vesci. Nedaleko od posledního výskytu lupiče zaparkovali služební vůz a vydali se propátrat okolí. Mezitím cizinec pokračoval ve vynášení věcí z vozidel, do kterých se vloupal a občasně setrvával ve skrytu košatého stromu, pod nímž glosoval terén. Jakmile nabyl dojmu, že jej nikdo nepozoruje, opět se vydal k poškozeným automobilům.
Policisté jej spatřili během několika málo okamžiků, jak obtěžkán batohem a s taškami v obou rukách odchází od rozbité škodovky. Ztichlou ulicí zahřmělo několik výzev „jménem zákona“ a povelů, které však lapka ne a ne uposlechnout. Namísto toho odhodil s sebou nesené věci a v domnění, že mu blízké zábradlí pomůže odolat zasahujícím policistům v tom, aby jej zpacifikovali, přitiskl se ke kovové trubce jako gekon. Muži zákona však přesně věděli, jak lapku odpovídajícího popisu, od zábradlí „odstranit“. Nářadí.png

Zpacifikovaného 39letého cizince převezli policisté na služebnu obvodního oddělení. Ani zde se však neměl ke spolupráci a namísto vysvětlení začal stupňovat svou agresivitu. Huronskému řevu a kopání do zařízení policejní služby učinila přítrž okamžitá eskorta do policejní cely. Zde mu byl poskytnut dostatek času, náležitý prostor a zázemí k tomu, aby zpytoval své svědomí. Policisté z oddělení cizinecké policie navíc zjistili, že 39letý muž není v České republice přihlášen k pobytu a do Čech přicestoval před necelými dvěma měsíci za prací.

Zasahujícím policistům se během několika minut od oznámení a zadržení pachatele podařilo ztotožnit všechny poškozené, kterým na zaparkovaných vozidlech vznikla nějaká škoda. Újmy došla tři vozidla, do kterých se cizinec velmi nevybíravým způsobem vloupal. Majitelé škodu nejen na rozbitých skleněných výplních vozidel, ale také na odcizených věcech, mezi nimiž bylo elektronářadí, oblečení, ale i brusle, vyčíslili na bezmála 50tisíc korun.

Následujícího dne sdělili policisté 39letému cizinci, ve zkráceném přípravném trestním řízení, podezření ze spáchání přečinů krádež a poškození cizí věci. V případě odsouzení mu tak může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

Všechny odcizené věci se vrátili zpět svým majitelům.

 

15. srpna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem