Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté z Oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou v akci

JABLONEC NAD NISOU – V rámci výkonu služby policisté z Oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou vyjíždějí na řadu oznámení přijatých na linku 158 a různorodost zákroků je na jejich denním pořádku. Některé z nich jsme pro vás vybrali…… 

V roce 2019 bylo v rámci Územního odboru v Jablonci nad Nisou zřízeno nové Oddělení hlídkové služby, které mělo a má svoji základnu v budově jabloneckého obvodního oddělení v ulici 5. května. Cílem činnosti hlídkové služby bylo a je  chránit bezpečnost osob a jejich majetek, předcházet a zabraňovat porušování veřejného pořádku a páchání trestné činnosti, zakročovat proti osobám dopouštějícím se protiprávního jednání, řešit přestupky a dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu a činit opatření při porušení zákona.

Nyní s odstupem čtyř let činnosti tohoto oddělení po celém teritoriu jabloneckého územního odboru, můžeme konstatovat, že hlídkoví policisté cíle svého poslání plní beze zbytku, což můžeme dokladovat na následujících třech případech, ke kterým v posledních dnech na základě oznámení vyjížděli. Každý případ je jiný, což dokladuje i různorodost jejich každodenní práce. Společné tyto případy mají jen to, že se staly v samotném Jablonci nad Nisou a u všech byli právě policisté z jabloneckého oddělení hlídkové služby.

Na konci března jsme v jeden den přijali oznámení o požáru bytu v 11. patře panelového domu. Na místo se okamžitě sjely všechny složky Integrovaného záchranného systému. Policisté z hlídkové služby byli u panelového domu první, ještě před příjezdem hasičů. Policisté doslova vyběhli do 11. patra, aby se dostali do bytu, ze kterého vycházel kouř. Následně využili svého oprávnění a dveře do uvedeného bytu násilně otevřeli. Celý byt byl ovšem velmi silně zakouřen a nebylo možné do něj vstoupit. Naštěstí v tu chvíli na místo již s dýchacími přístroji dorazili i hasiči, kteří vešli dovnitř a policisté začali s evakuací osob z bydlících v 11. a také 12. patře tohoto domu. V zakouřeném bytě se nikdo již nenacházel a jako pravděpodobnou příčinou požáru bylo to, že muž, který si na sporáku vařil jídlo, jej zapomněl vypnout a z bytu odešel. Ke zranění obyvatel panelového domu nedošlo. Jen zasahující policisté, kteří se při zákroku nadýchali kouře, byli na místě ošetřeni posádkou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a následně i v jablonecké nemocnici, kam byli převezeni. Celý případ nyní šetří policisté z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou, kteří již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Druhý případ se stal na začátku dubna, kdy jeden den krátce po polední hlídkoví policisté vyjížděli k oznámenému případu souvisejícím s neshodami mezi babičkou a jejím vnukem, který do blízkosti jejího bydliště přijel vozidlem Škoda Octavia. Při prověřování oznámení se policisté všimli, že v uvedeném vozidle jako spolujezdec sedí neznámý muž, jehož následnou kontrolou zjistili, že je veden v databázi osob v celostátním pátrání z důvodu toho, že byl státním zástupcem na jeho osobu vydán souhlas se zadržením.  Policisté opakovaně tohoto hledaného muže poučili o tom, že je na něj vydaný souhlas se zadržením. Ten ovšem na jednotlivé výzvy policistů vůbec nereagoval a navíc byl ozbrojen nožem. Vzhledem k těmto skutečnostem museli policisté využít svého oprávnění, do vozidla vniknout za použití síly, rozbít boční okno a k zadržení hledaného muže použít donucovací prostředky. Po tomto zákroku si hlídka na místo přivolala zdravotníky, kteří zadrženého muže vyšetřili a zjistili, že během zákroku žádné zranění neutrpěl.  Policisté jej tedy převezli k dalším úkonům na obvodní oddělení a následně jej předali komisaři z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou.

Třetí případ snad pro policisty z hlídkové služby nebyl ani tak náročný po fyzické stránce, ale zcela určitě po té psychické. A to v momentě, kdy vyjeli na oznámení, ve kterém žena uvedla, že se její přítel uzamkl v pokoji uvnitř jejich společného bytu s kuchyňským nožem, neotvírá dveře a nereaguje. Dále uvedla, že její přítel je ve velmi špatném psychickém stavu a u sebe v místnosti s ním je také její dcera se psem. Po příjezdu na místo navíc muž policistům sdělil, že má u sebe i střelnou zbraň a nechápe, proč jsou policisté na místě, když nechce nikomu ublížit a chce se jen v klidu zastřelit.  Jeden s hlídkových policistů se rozhodl mužem vyjednávat ještě před příjezdem policejních vyjednavačů a také Zásahové jednotky ze Středočeského kraje, která byla do Jablonce nad Nisou k případu přivolána. Policista ke komunikaci s uvedeným mužem od samého začátku přistupoval skrze uzamčené dveře velmi obezřetně a profesionálně, což dokladuje i to, že poměrně brzy muž pustil dceru oznamovatelky i se psem na chodbu domu. Po téměř hodinovém vyjednávání se policistovi podařilo muže přesvědčit, aby dveře do místnosti otevřel a v rozhovoru s policistou pokračoval ještě v ní. Muž trval na tom, že do místnosti nechá vstoupit pouze dva policisty z hlídkové služby, nikoho jiného. Policisté v místnosti zajistili dva nože a jeden z policistů dále pokračoval ve vyjednávání. Následně muži sdělil, že bude omezena na osobní svobodě a z důvodu bezpečnosti při lékařském vyšetření mu budou také nasazeny služební pouta. Jeho zajištění skončilo následným předáním do péče lékařů v Krajské nemocnici v Liberci. Nakonec žádnou střelnou zbraň, o které na začátku hovořil, muž u sebe naštěstí neměl. Díky velmi profesionálnímu vyjednávání policisty z hlídkové služby nebyl nejen nikdo zraněn, ale také mohli být z akce odvoláni policejní vyjednavači i Zásahová jednotka ze Středočeského kraje.

Na těchto náhodně vybraných třech případech je naprosto zřejmé, že výkon služby policistů z Oddělení hlídkové služby v Jablonci nad Nisou je velmi různorodý a bez profesionality i všestrannosti by se neobešli. Navíc oni jsou ti, kteří zpravidla na místech činu, bývají jako první a na nich často záleží, jak se dané situace budou následně vyvíjet. Jejich role v naplňování hesla „Pomáhat a chránit“ je tedy zcela nezastupitelná.


18. 4. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem