Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté z oddělení cíleného pátrání oslavili 10. výročí svého vzniku

Náměstek policejního prezidenta plk. JUDr. Václav Kučera předal čestné medaile policistům za náročnou práci při pátrání po osobách zvlášť závažné trestné činnosti. 

U příležitosti desátého výročí vzniku oddělení cíleného pátrání na Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky se sešli policisté tohoto oddělení se svými kolegy ze zahraničí. Setkání se zúčastnili zástupci ze Slovenska, Rakouska, USA, Švýcarska a Spolkové republiky Německo, kteří se významnou měrou podílí na spolupráci s českými kolegy při pátrání po osobách zvlášť závažné trestné činnosti v zahraničí. Z rukou náměstka policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Václava Kučery a ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR plk. Milana Pospíška, MSc., převzali ocenění, čestnou medaili za spolupráci.
 
Všem přítomným byla předána pamětní mince, která byla vydána právě k 10. výročí vzniku cíleného pátrání.
 
K datu 1. září 2003 byla na Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky založena skupina cíleného pátrání. Jejím hlavním úkolem se stalo pátrání po pachatelích zvlášť závažné trestné činnosti s prvkem vysoké nebezpečnosti pro společnost. Od této doby se začala psát historie malé policejní jednotky, jejíž členové, vybraní policisté služby kriminální policie a vyšetřování, získali postupem času od novinářů přezdívku "lovci lebek".
 
Počet policistů v jednotce se z původních pěti rozrostl v roce 2006 na devět a tento stav trvá i do současné doby. Jednotka ze svého sídla v Praze operuje po celém území republiky prakticky nepřetržitě a zasahuje proti vybraným hledaným osobám. Značnou část zákroků provádějí přímo policisté cíleného pátrání, další ve spolupráci se zásahovými jednotkami a dalšími složkami policie.
 
Jednotka cíleného pátrání za dobu své existence zadržela již několik set hledaných osob a podílela se na zadržení desítek dalších, které byly zadrženy v zahraničí. V rámci své činnosti se jednotka účastnila celé řady mezinárodních policejních operací, z nichž je možno jmenovat například operace "INFRARED" nebo "DOMINIK". V roce 2010 získala jednotka cíleného pátrání ocenění TÝM ROKU 2010.
 
V roce 2010 se jednotka připojila k nově vzniklé evropské síti jednotek cíleného pátrání (ENFAST) jako národní jednotka Policie České republiky.
 
por. Bc. Štěpánka Zatloukalová
por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
1. listopadu 2013
Odkazy do noveho okna

10 let 01

10 let 01 

Detailní náhled

10 let 02

10 let 02 

Detailní náhled

10 let 03

10 let 03 

Detailní náhled

10 let 04

10 let 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem