Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté vytáhli muže z bažiny

JIHLAVSKO: Polenští policisté zachránili na Nový rok život mladému muži 

Pátrací akce se rozjela na Nový rok kolem čtvrté hodiny ranní na Jihlavsku. Krátce před čtvrtou hodinou  jsme na linku 158 přijali oznámení od muže, který uvedl, že mu právě telefonoval jeho kamarád, který mu řekl, že je v podnapilém stavu a že se vydal pěšky z Polné do místa svého bydliště. Současně mu řekl, že asi po cestě někde zabloudil a neví, kde se aktuálně nachází s tím, že se právě probudil někde v lesní bažině, ve které navíc zapadl a ze které se sám nemůže dostat ven.
 
Operační důstojník integrovaného operačního střediska okamžitě rozjel pátrací akci a vyslal do ní nejbližší policejní hlídku z obvodního oddělení v Polné. Současně k místu začal směrovat i další volné policejní hlídky z jiných míst kraje, které by se mohly do pátrání v terénu zapojit. Bylo naplánováno, že se hromadná pátrací akce za účasti policistů a hasičů rozjede nejpozději v 5.00 hodin. Policisté zvažovali i možnost nasazení policejního vrtulníku, což ale vzhledem ke špatným letovým podmínkám nebylo v danou dobu možné.
 
Polenští policisté ale na nic nečekali a na základě velmi dobré osobní a místní znalosti vytipovali místa, kde by se mohl muž nacházet a začali okamžitě propátrávat možnou trasu, kterou se muž mohl pěšky vydat. Zhruba po hodině od nich přišla dobrá zpráva - třiadvacetiletého mladíka našli kolem páté hodiny zapadlého v bažině v lokalitě v blízkosti silnice mezi obcemi Hrbov a Špinov. Mladík byl zabořený až po pás v bahně, nemohl se vůbec hýbat a sám by nebyl schopen dostat se ven. Byl tedy v bezprostředním ohrožení života.
 
Při vyproštění z bažiny byl muž při vědomí, ale byl silně podchlazený. Policisté mladíka z bažiny vytáhli a pomohli mu přemístit se na okraj silnice ke služebnímu vozidlu, kde společně vyčkali na příjezd zdravotnické záchranné služby, která byla přivolána na místo. Posádka rychlé záchranné služby mladíka po nezbytném ošetření na místě převezla do jihlavské nemocnice, kde zůstal hospitalizován. Pátrací akce byla ukončena a ostatní policejní hlídky a další složky Integrovaného záchranného systému, které mířily na Polensko, byly odvolány.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1. leden 2014
 

vytisknout  e-mailem