Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté vykázali z bytu manžela

Vulgární nadávky, strkání, kopání a škrcení snášela manželka v Hradci  

Případů domácího násilí na Hradecku stále přibývá. Zvyšuje se také agresivita násilníků.

Od začátku letošního roku (od 1. ledna do 26. června 2011) hradečtí policisté vykázali z domu již osm násilníků. Ve čtyřech případech musel opustit společnou domácnost manžel, ve dvou případech druh a v dalších dvou případech syn. Sedm případů se stalo přímo v krajském městě (Hradec Králové) a jeden případ se odehrál na Královéhradecku. Celkem v sedmi případech sehrál roli alkohol a v jednom zřejmě drogy.

Zatím posledním vykázaným, který musel opustit společnou domácnost byl dvaatřicetiletý manžel oběti.
Manžel prvně na o rok starší manželku slovně (vulgání nadávky) a fyzicky zaútočil na podzim v roce 2007. V průběhu čtyř let své agresivní chování několikrát zopakoval. Mužovo jednání již několikrát řešili policisté pro přestupek. Ve většině případech byl posilněn alkoholem. U některých incidentů byly přítomny i jejich dvě děti.
Dnes již čtyřletý syn a sedmiletá dcera naštěstí polednímu incidentu, ke kterému došlo v sobotu 25. června 2011 odpoledne na chodbě bytu na Novém Hradci Králové, nepřihlíželi. Kolem půl druhé odpoledne před dveřmi bytu násilník ženu fyzicky napadl.  Přitom manželku chytil pod krkem a pak ji udeřil pěstí do hlavy, až upadla na zem. Následně do ženy ještě kopl a ona se  skutálela ze schodů o patro níž. Podle oběti byl muž posilněn alkoholem.
Žena s bolestí zad, krku a nohou byla policisty převezena na ošetření do královéhradecké nemocnice. Manželka z útoku vyvázla s pohmožděnou krční páteří a podezřením na otřes mozku.
Hradečtí policisté
ještě týž den (26. června 2011) po obdržení oznámení násilníka vykázali na deset dní z bytu. Muž se svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití. Ve správním řízení může být muži uložena až dvacetitisícová pokuta. Policisté případ nadále vyšetřují. Prověřují také, zda agresivní muž svým jednáním nespáchal nějaký trestný čin.

Za celý loňský rok (2010) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 9 násilníků. Ve třech případech manžela, ve čtyřech druha a ve dvou dokonce syna. V předloňském roce (2009) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno šest lidí.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost
- z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly. 

Letošní (2011) případy vykázaných osob:
Mlátil nevěrnou manželku v Hradci
                                                                           Před dětmi mlátil těhotnou družku
                                                                           Družce zlomil ruku
                                                                           Policisté vykázali z domu syna
                                                                           Další hrubián vykázán z domu v Hradci

Více informací k domácímu násilí naleznete: Domácí násilí
                                                                      http://www.domacinasili.cz/index.php 

nprap. Anna Pešavová - 27. června 2011 

 

vytisknout  e-mailem