Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté varují před zvýšenou dopravou v období „Dušiček“

KRAJ VYSOČINA: Pozor na dopravu a krádeže v období „dušiček“ 

Období kolem tzv. „dušiček“ tj. 2. listopadu, se nezadržitelně blíží. Na hřbitovy se začnou sjíždět příbuzní a známí, aby uctili památku svých blízkých. Policisté v tomto období evidují zvýšený nárůst dopravních nehod, a to s ohledem na  tragické následky, které dopravní nehody s sebou nesou. V uplynulém roce v období tzv. „dušiček“ šetřili policisté v Kraji Vysočina celkem 60 dopravních nehod. Čtyři osoby při těchto nehodách zemřely, jedna osoba se zranila těžce a 30 lehce. Policisté odhadli vzniklou škodu na přibližně 4.731.000 korun. Na čtyřech dopravních nehodách se podílel i alkohol.
 
Dušičky jsou obdobím, kdy za volant usedají i sváteční řidiči a vydávají se na hřbitovy vyměnit výzdobu. Proto je velmi důležité, aby se všichni účastníci silničního provozu k sobě chovali ohleduplně, dbali zvýšené pozornosti a jednali v souladu s pravidly, které jim ukládá silniční zákon. V této souvislosti policejní hlídky zvýší dohled nad silničním provozem, a to i na  exponovaných místech parkovišť, kde se nacházejí hřbitovy. Současně upozorňujeme řidiče, aby se na cesty vydávali odpočatí, jezdili opatrně a zbytečně nespěchali. Dušičky jsou obdobím klimatických změn, proto mohou být silnice pokryté mokrým listím, popřípadě namrzlé. Po ránu se mohou vyskytovat častěji mlhy.  
 
Doprava ale není jediným problémem, se kterým se můžeme setkat při uctění památky zesnulých. Hřbitovy a parkoviště totiž navštěvují i lidé, kteří sem cestují za úplně jiným účelem, a sice něco ukrást. Majitelé vozidel často spoléhají na to, že se vzdálí od vozidla jen na chvíli v domnění, že se nemůže nic stát. Toho ovšem zloději využijí k vloupání a prohledání celého vozidla. Z tohoto důvodu si např. mobilní telefony, fotoaparáty, kabelky, peněženky, oblečení, nebo jiné cennosti nenechávejte na sedadlech, ani v zavazadlovém prostoru. Může totiž dojít k jejich odcizení, ale současně i poškození vašeho vozidla.

     Nebezpečí na vás ovšem čeká i na samotných hřbitovech. V okamžiku, kdy svoji kabelku nebo jinou cennost byť jen na chvíli odložíte na okraj hrobu a jdete, např. pro vodu do vázy, odnést starou výzdobu do kontejneru nebo zapálit svíčku, stává se váš majetek velmi snadným cílem pro zloděje. Je proto velmi důležité všímat si svého okolí a zejména podezřelých osob. Pokud i přes veškerá preventivní opatření dojde ke krádeži věcí, je dobré okamžitě vše nahlásit na policii. V případě vykradení vozidla vyčkejte do příjezdu policejní hlídky a zdržte sejednání, které by mohlo znehodnotit stopy a následně ztížit postup policie při dopadení pachatele, jako např. uklízení střepů, nebo vozidla.
 
por. Ing. Zdeněk Mlčoch, komisař
24. října 2012

vytisknout  e-mailem