Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté varovali řidiče kamionů

KRAJ VYSOČINA: Parkoviště u dálnice D1 jsou častým terčem zlodějů 

Rozsáhlou preventivní akci s názvem Auto není trezor ani výkladní skříň zahájili dnes ráno policisté z Dálničního oddělení policie ve Velkém Beranově ve spolupráci s Preventivně informačním oddělením Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Akce bude pokračovat také v průběhu listopadu. Cílem akce, která se bude v budoucnu pravidelně opakovat, je podat preventivní informace především zahraničním řidičům osobních i nákladních vozidel, kteří projíždějí po dálnici D1 a k odpočinku využívají některého z odpočívadel u dálnice. Policisté mají pro řidiče připraveny jednoduché letáčky s varováním v českém jazyce, němčině, angličtině a maďarštině. Letáčky budou v rámci akce policisté rozdávat řidičům, ale také je postupně vylepí na čerpacích stanicích a restauračních zařízeních i bistrech kolem dálnice D1.
  
Dnes ráno se v době od 7.00 do 8.00 hodin akce uskutečnila na parkovišti na 112. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Policisté v průběhu jedné hodiny oslovili čtyřiadvacet zahraničních i tuzemských řidičů, kteří přes noc parkovali nebo nebo v průběhu rána přijeli na parkoviště u dálnice D1.  Od začátku letošního roku do konce září dokumentují policisté Dálničního oddělení Velký Beranov celkem 87 trestných činů, z toho je 71 majetkového charakteru. Nejčastěji se jedná o případy, kdy se pachatel vloupal do kabiny zahraničních nákladních vozidel. V prostoru v okolí Velkého Meziříčí, tedy na parkovištích na 139. kilometru směr Brno, 137. kilometru směr Praha a 145. kilometr směr Praha i Brno došlo k 28 majetkovým trestným činům.
 
Jako jeden z příkladů trestné činnosti lze uvést případ, kdy pachatelé spícího řidiče osobního vozidla upozornili na fiktivní závadu na zadních kolech a v době, kdy jeden z pachatelů odvedl tímto způsobem řidičovu pozornost mu druhý z pachatelů z otevřeného vozidla odcizil peněženku s finanční hotovostí. Za stejné období loňského roku policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově zadokumentovali celkem 81 trestných činů, z toho bylo 63 majetkového charakteru.
 
„V poslední době s příchodem podzimu, kdy se ráno později rozednívá a navečer brzy stmívá, se nám znovu začínají množit případy krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Terčem této trestné činnosti jsou ve většině případů právě cizinci. Nejčastěji dochází k případům této majetkové trestné činnosti na odpočívadlech na 112. a na 139. kilometru dálnice D1 v obou směrech,“ dodává k aktuální bezpečnostní situaci u nejfrekventovanější dopravní tepny kraje npor. Bc. Martin Zadražil s tím, že právě těmto místům je zapotřebí v rámci preventivního projektu, ale i běžného výkonu služby věnovat trvale maximální pozornost.
 
„Začínají se také objevovat případy krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Terčem této trestné činnosti jsou ve většině případů právě cizinci,“ řekl k bezpečnostní situaci u nejfrekventovanější dopravní tepny kraje. Zloději si vybírají většinou zahraniční řidiče a využívají jejich důvěřivosti. Vykrádají jejich zaparkovaná vozidla v době, kdy se posádka nachází uvnitř čerpací stanice nebo restaurace.
 
„Terčem zlodějů bývají velice často řidiči kamionů, kteří přespávají v kabinách svých vozidel na dálničních odpočívadlech. Zatímco řidič odpočívá, zloději mu odcizí přepracovaný náklad. Časté jsou také případy, kdy zloději vniknou do kabiny vozidla a okradou spící řidiče. V poslední době narůstá počet případů krádeží různých osobních věcí ze zaparkovaných osobních vozidel. V oblasti přestupků se množí případy kapesních krádeží, ale také případy ujetí od čerpacích stanic bez zaplacení,“ uvádí npor. Bc. David Jirák, zástupce vedoucího dálničního oddělení PČR Velký Beranov.
 
Dobře organizované skupiny pachatelů také okrádají řidiče, kterým předtím na parkovišti nepozorovaně sami poškodí pneumatiku, a pak využijí momentu, kdy řidiči defekt opravují. Policisté proto radí řidičům, aby při opravě defektu nikdy nenechávali neuzamčené vozidlo bez dozoru. Pokud si v blízkosti svého vozidla všimnou pohybu podezřelých osob, měli by se svým poznatkem obrátit na linku 158.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
20. říjen 2011

vytisknout  e-mailem