Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté v únoru navštívili děti ve třech základních školách

JIHLAVSKO: V Puklicích jsme od dětí dostali krásné obrázky. 

Ve čtvrtek 19. února jsme spolu s policistou z Obvodního oddělení Polná přijeli za dětmi do Základní školy ve Zhoři. Našimi posluchači byli žáci osmé a deváté třídy.
Dětem jsme přiblížili práci policistů a hlavně jsme se jim snažili vysvětlit pojem trestní odpovědnost, rozdíl mezi přestupkem a trestným činem, postup při šetření přestupku i průběh trestního řízení a další zajímavé informace. Popovídali jsme si také o závislostech a šikaně.
Děti byly velmi pozorné a na závěr měly spoustu otázek.
Při odchodu jsme venku upoutali pozornost dětí z přilehlé mateřské školky, které přítomnost dvou policistů v uniformách nejprve překvapila. Samozřejmě jsme zvědavým školkáčkům ukázali policejní vozidlo, půjčili jsme jim policejní čepice, reflexní vestu a další výstrojní součástky.
Ven za námi přišli ještě osmáci a deváťáci a pokračovali jsme ještě více než hodinu v zodpovídání jejich otázek.

V pátek 20. února jsem navštívila Základní školu v Puklicích. V první vyučovací hodině byly mými posluchači děti první, druhé a třetí třídy. S využitím příběhů z Ajaxova kufříku, jsme si s dětmi popovídaly o bezpečném chování doma, ve škole, na ulici i na hřišti. Dozvěděly se i základní informace o práci policistů.
Druhou vyučovací hodinu jsem strávila u dětí čtvrté a páté třídy. Bylo znát, že už jsou „dospělejší“. Nechtěly pouze poslouchat, ale spíše diskutovat, na což měly samozřejmě prostor. Probraly jsme zásady bezpečného zvládnutí obtížných situací a některé jsme si i názorně předvedly. Zvláště nácvik udržování bezpečné vzdálenosti od neznámých lidí se dětem líbil.
Po zvonění za mnou přišla paní učitelka a přinesla mi krásné obrázky, které stačily namalovat děti z první přednášky. Po dobu co jsem byla u jejich kamarádů v sousední třídě nakreslily na čtvrtky policisty, pachatele i akční honičky aut a přestřelky.
V březnu se do této školu pojedu podívat za žáky druhého stupně a za krásné obrázky děti dostanou odměnu.

Obrázek 2 ZŠ Puklice
Obrázek 1 ZŠ Puklice
Obrázek 4 ZŠ Puklice
Obrázek 3 ZŠ Puklice

Ve středu 25. února jsem na besedu do Základní školy v Jihlavě na ulici Havlíčkova šla se strážníkem Městské policie Jihlava. Čekali nás tam dvě třídy sedmáků.
V jedné třídě jsme diskutovali na téma závislosti a sprejerství. Ukázalo se, že ve třídě je několik nadaných výtvarníků, kteří začali okamžitě graficky znázorňovat nejrůznější slova. Společně s dětmi jsme našli spoustu možností, kam takové nápisy umisťovat legálně.
Druhou třídu sedmáků zajímali hlavně závislosti. Přiblížili jsme jim nebezpečnost alkoholu, tabákových výrobků a drog. Byli velice pozorní a na každou novou informaci okamžitě reagovali.

por. Jana Kroutilová

vytisknout  e-mailem