Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté v Pelhřimově otevřeli speciální výslechovou místnost pro děti

PELHŘIMOVSKO: Příjemné prostření místnosti je určeno zejména dětským obětem trestné činnosti 

Speciální výslechová místnost (SVM) pro děti a mladistvé osoby je od dnešního dne připravena k využití na Územním odboru Pelhřimov. Dvě nově zařízené místnosti, výslechová a monitorovací, byly zařízeny a vybaveny díky dotacím  Ministerstva vnitra, za finanční spoluúčasti města Pacov a Policie ČR.
 
Celková hodnota projektu dosáhla částky 416 876 korun. Dotace z ministerstva vnitra činila 205 264 korun, město Pacov se podílelo částkou 22 807 korun. Částka 188 805 korun, kterou do projektu vložilo Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, byla investována do stavebních rekonstrukcí místností (zazdění dveří, úprava zdí, nové podlahy), nové elektroinstalace, osvětlení, výmalby a zabudování jednocestného zrcadla. 
 
Slavnostního otevření se ve středu dopoledne zúčastnili představitelé všech zainteresovaných subjektů. Hosty přivítal vedoucí Územního odboru Pelhřimov plk. Mgr. Jaromír Štěpánek, který ve své úvodní řeči sdělil základní informace k celému projektu a zdůraznil důležitost jeho realizace. „Naše poděkování patří především městu Pacov, které se na vybudování výslechové místnosti finančně podílelo“, řekl plk. Štěpánek.
Pozvání na slavnostní otevření přijal také starosta Pacova Bc. Lukáš Vlček, DiS. „Jsem přesvědčen o přínosu takovýchto projektů a jsem velmi rád, že jsme se na něm mohli podílet. Vnímám to jako pokračování velmi dobře nastolené spolupráce našeho města s Územním odborem policie v Pelhřimově“, uvedl Lukáš Vlček.
Náměstek ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Pavel Peňáz zdůraznil, jak je potřebné, aby děti a mladistvé osoby, ale i další zranitelné oběti trestné činnosti, byly vyslýchány v příjemném a přátelském prostředí.
 
V současné době jsou v Kraji Vysočina speciální výslechové místnosti již na všech územních odborech Policie ČR. Od roku 2010 ji využívají policisté v Třebíči, v roce 2012 byla vybudována v Jihlavě a ve Žďáru nad Sázavou, od ledna loňského roku je k využití v Havlíčkově Brodě.
 
Speciální výslechová místnost je určena především dětským obětem trestných činů nebo k výslechům mladistvých rovněž v roli oběti či svědka. Nové prostory se naprosto liší od běžné policejní kanceláře. Připomínají spíše dětský pokojíček, ve kterém by dítě mělo být méně stresováno. Velkým pomocníkem, nejen kriminalistům, je i speciální technika, která umožní šetrnější výslech poškozených. Právě poškozeným by měl být poskytnut i prvek intimity, jelikož výslech bude provádět pouze jedna osoba - vyšetřovatel. Ostatní osoby, které dříve byly přítomny v kanceláři společně s poškozeným, nyní mohou sledovat výslech z monitorovací místnosti. Dítě tak může být ochráněno před negativními vlivy spojeným s vyšetřovacím úkonem. Co možná nejmenší počet osob v místnosti umožní vyšetřovateli navázat s poškozeným lepší kontakt a tím i vzájemnou komunikaci.
 Monitorovací a výslechová místnost je spojena jednocestným zrcadlem. Díky nově pořízené audio a video technice, tak mohou další zúčastnění, například pracovníci orgánu sociálně právní ochrany dětí, státní zástupce, soudce, psycholog a další, sledovat i poslouchat konkrétní výslech, do kterého mohou prostřednictvím bezdrátového zařízení také vstupovat pokládáním doplňkových dotazů prostřednictvím vyslýchajícího. Nedílnou součástí vybavení výslechové místnosti jsou také didaktické pomůcky, mezi které patří panenky Jája a Pája i postavičky policisty a policistky, které lze využít při navázání kontaktu zejména s menšími dětmi. Součástí projektu jsou také autosedačky určené k bezpečné přepravě dětí služebními dopravními prostředky.
Místnost lze využít nejen k výslechům obětí trestné činnosti, ale také nezletilých pachatelů.
 
V loňském roce šetřili policisté na Pelhřimovsku několik desítek skutků, při kterých by bylo vhodné speciální výslechovou místnost využít. V 19 případech byly obětí trestné činnosti děti do 17 let, ve 32 případech se děti stejné věkové kategorie trestné činnosti dopustili. V případě nezletilých pachatelů se jedná většinou o majetkovou trestnou činnost. Celkový počet dětských obětí trestné činnosti v Kraji Vysočina v roce 2013 byl 143 a skutků, kterých se děti dopustily, pak bylo 238. Speciální výslechové místnosti na jednotlivých územních odborech tak budou zcela jistě velkým přínosem.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
22. ledna 2014
Odkazy do noveho okna

SVM PE 1

SVM PE 1 

Detailní náhled

SVM PE 2

SVM PE 2 

Detailní náhled

SVM PE 3

SVM PE 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem