Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté v Libereckém kraji si připomněli Evropský den obětí trestných činů

KRAJ - V magické datum 22. 2. uctili a podpořili policisté v kraji společně s pracovníky Probační a mediační služby minutou ticha oběti trestných činů. 


Policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se v magické datum v úterý 22. 2. 2022 připojili stejně jako policisté po celé České republice k Evropskému dni obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou uctili a podpořili ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami stejně jako v celé republice se navíc rozblikali majáky služebních vozidel. Symbolizovali tímViewImage.jpg skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc. 

Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. Požádat o pomoc či odbornou radu mohou tyto osoby aktuálně v 74 střediscích po celé republice.

„Pr1obační a mediační služba v Libereckém kraji v loňském roce navázala spolupráci s celkem 413 oběťmi trestných činů (Liberec 165, Jablonec 153, Semily 37 a Česká Lípa 58). Pro porovnání v předchozím roce 2021 to bylo 311 osob", uvedla Mgr. Blanka Dejnožková, vedoucí Probační a mediační služby Liberec a zástupkyně krajského střediska.
"Pomoc obětem trestných činů, je velmi důležitá a je třeba ji věnovat patřičnou pozornost. Poškození - oběti se mohou obrátit na Probační a mediační službu napřímo. Všechny případy, které máme u nás evidovány, tak oběti oslovujeme automaticky a nabízíme všem spolupráci. Poškození dostávají informace o trestním řízení, o jejich právech, na co mají nárok a jak se svých nároků domoci. Zároveň nabízíme osobní setkání s pachateli tzv. mediaci", doplnila Mgr. Blanka Dejnožková. 

Policie ČR  spolupracuje s celou řadou organizací, které poskytují pomoc obětem trestných činů. Kromě zmíněné Probační a mediační služby je to Oddělení sociálně - právní ochrany dětí, Intervenční centra, Bílý kruh bezpečí, centrum Rosa, různé charity a mnoho dalších. Každá z těchto organizací má svou nezastupitelnou roli. 

Více tisková zpráva Policejního prezidia zde.



22. 2. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje
a
Mgr. Blanka Dejnožková
vedoucí Probační a mediační služby Liberec a zástupkyně krajského střediska

vytisknout  e-mailem