Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté v Budapešti evakuují 3500 lidí kvůli nevybuchlé bombě z války

26. 7. 2019 Maďarská policie evakuuje více než 3500 obyvatel z oblasti městského parku v centru Budapešti. Vynutil si to nález stokilogramové bomby z druhé světové války na stavbě, napsala agentura MTI. 

Evakuovaným úřady poskytnou dočasná přístřeší, nemocným a seniorům pomohou s přepravou. Pro dopravu bylo uzavřeno několik ulic na jižním konci parku, změny trasy se dotkly i několika linek hromadné dopravy. Celá oblast je částečně uzavřena, obyvatelé nemohou do ní vstoupit, ale mohou odejít.

Nálezy nevybuchlých bomb jsou v maďarské metropoli poměrně časté - podobných případů se tam vyskytne i několik do roka. Naposledy pyrotechnici zneškodnili nálož na začátku července, úřady kvůli tomu museli evakuovat 700 osob.

Maďarsko bylo za druhé světové války spojencem nacistického Německa a ke konci válečného konfliktu bylo často bombardováno jak americkou, tak britskou a sovětskou armádou. Značný počet svržených bomb tehdy nevybuchnul.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/budapest-evakuuje-3500-lidi-nevybuchla-bomba-z-valky-madarsko.A190726_102751_zahranicni_cern

vytisknout  e-mailem