Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté úspěšně ukončili akci DRACULA

V rámci akce policie předvedla 31 osob 

 
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování provedli dne 6. dubna 2010 na území Prahy realizaci akce „Dracula“, která se uskutečnila na základě žádosti o právní pomoc z Rumunska. Realizace probíhala souběžně v několika zemích (Rumunsko, Česká republika, USA) a jejím cílem bylo zadržet na území České republiky osoby, které se podílely na výrobě platebních karet. Hned úvodem je třeba podotknout, že velkou část důkazů použitých v průběhu přípravy této akce získali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování během provádění operativní činnosti na území České republiky.
 
            V rámci akce bylo dne 6. dubna předvedeno celkem 31 cizinců, státních příslušníků Rumunska. Z toho bylo 18 cizinců zadrženo podle příslušných ustanovení trestního řádu, přičemž 10 z nich bylo zadrženo podle § 395 trestního řádu, neboť na ně byl rumunskými justičními orgány vydán evropský zatýkací rozkaz. Rumunské orgány je viní ze založení zločinecké skupiny, vkládání nepravých dat do elektronických systémů, způsobení škody třetí osobě a podvodu. Za toto jednání jim v Rumunsku hrozí trest odnětí svobody až na dvacet let. Na těchto deset cizinců bude státním zástupcem podán návrh na vzetí do předběžné vazby. Další tři cizinci byli obviněni z trestného činu dle ustanovení § 348 odst. 1 trestního zákoníku – padělání a pozměnění veřejné listiny. Další čtyři cizinci jsou prozatím podezřelí ze spáchání trestného činu podle ustanovení § 273 odst. 1 trestního zákoníku – obecné ohrožení z nedbalosti. Ostatní předvedení byli po ověření totožnosti propuštěni na svobodu.
 
            Zadržení se mimo jiné měli podílet i na další internetové kriminalitě prováděné formou skimmingu a phishingu, a tohoto jednání se měli dopouštět od počátku roku 2009 až do současnosti. Doposud zadokumentovaná škoda dosahuje částky 800 tisíc euro. Rozsah celé akce prokazuje fakt, že např. v Rumunsku proběhlo více než 90 domovních prohlídek, při kterých bylo zadrženo přibližně 50 osob, a akci řídil osobně rumunský policejní prezident. Jenom v České republice bylo do akce zapojeno 150 policistů z útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Europolu, krajského ředitelství policie v Praze a v neposlední řadě i ze služby cizinecké policie. Rozsahem se jednalo o jednu z největších uskutečněných akcí tohoto druhu, a to jak na území České republiky, tak i v Evropě.
 
 
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                             rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem