Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté ÚOKFK obvinili z korupce čtyři osoby

V této souvislosti navrhli podání obžaloby na posudkovou lékařku a další tři osoby. 

              Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli okresnímu státnímu zastupitelství v Hradci Králové obžalovat  čtveřici osob (2 ženy a 2 muži) obviněných z trestných činů přijímání úplatku podle § 160, odst. 1, odst. 3, písm. b) tr. zákona, nepřímé úplatkářství podle § 162, odst. 1 tr. zákona a podplácení podle § 161, odst. 1, odst. 2, písm. b) tr. zákona. K trestné činnosti mělo docházet v průběhu roku 2008, kdy policisté získali od oznamovatele poznatek, že jedna z obviněných, jako posudková lékařka referátu Lékařské posudkové služby České správy sociálního zabezpečení Hradec Králové, podílející se na výsledcích rozhodování posudkové komise o dalším trvání či změnách plných invalidních důchodů, vykonává svoji pravomoc způsobem odporujícím zákonu.
 
            Policisté dospěli v průběhu trestního řízení k závěru, že tato lékařka měla přispět významným vlivem plynoucím z jejího postavení v posudkové komisi, k prodloužení plného invalidního důchodů minimálně u jedné ze spoluobviněných. Té byl následně plný invalidní důchod skutečně prodloužen na další období v délce tří let. Za to přijala jako úplatek obraz, jehož prodejní cena v galerii činila 6500 korun, a po jeho převzetí byla zadržena policisty ÚOKFK SKPV.
           
            Zároveň byla ve spojení s dalším z obviněných, který měl nabízet zprostředkování prodloužení plného invalidního důchodu jiným osobám, neboť jak sám uvedl, je schopen svým vlivem působit „za obálku“ na výsledek rozhodnutí posudkové komise. Konkrétního zájemce, o tuto „službu“ pak požádal o finanční částku ve výši 12000 korun, kterou od něj přijal a byl bezprostředně poté rovněž zadržen policisty ÚOKFK SKPV. Stejnou částku měl přijmout ještě minimálně v jednom dalším případě, kdy muž, který mu tuto částku předal, je rovněž jedním z obviněných.
 
            Od zahájení úkonů trestního řízení až do zadržení dvou z obviněných po převzetí úplatku uplynuly necelé dva měsíce. Policisté pro dokumentaci předmětné trestné činnosti využili několika různých operativně pátracích prostředků. Díky jejich využití se podařilo odhalit dokonce více skutků, než se původně předpokládalo. Za poměrně významný aspekt, při odhalení této trestné činnosti, lze považovat spolupráci s oznamovatelem, který byl ochoten spolupracovat s policisty tak, aby trestná činnost mohla být náležitě zadokumentována a prokázána. Odhalování korupčního jednání je bez aktivní spolupráce s oznamovateli velmi obtížné a zdlouhavé.  
 
            V případě uznání viny hrozí obviněným u přijímání úplatku a podplácení trest odnětí svobody až na pět let nebo peněžitý trest, v případě nepřímého uplácení trest odnětí svobody až na dvě léta.
kpt. Mgr. Roman Skřepek
vrchní komisař

vytisknout  e-mailem