Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté ÚOKFK navrhli obžalovat osm lidí

Vyšetřování odhalilo stamilionový daňový únik. 

        
      V uplynulých dnech byl Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování podán k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby osmi obviněných osob (sedm mužů a jedna žena ve věku 31 – 62 let), které jsou podezřelé ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle 148 odst. 1, odst. 3 písm. a), odst. 4 trestního zákona, spáchaného formou účastenství podle 10 odst. 1, písm. c) trestního zákona. Všem obviněným hrozí v případě odsouzení až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Obvinění měli v letech 2003 a 2004, v úmyslu zkrátit daň z přidané hodnoty, vytvořit a využívat tzv. řetězec obchodních společností. Prostřednictvím tohoto řetězce pak měli zajišťovat vytváření fiktivních účetních a daňových dokladů pro další obchodní společnosti, a to na základě simulovaných obchodních smluv s předmětem plnění pronájem závodních automobilů a reklamních ploch. Přitom si všichni obvinění měli být vědomi, že zdanitelná plnění vyplývající z uzavřených obchodních smluv ve skutečnosti neproběhla a jednalo se o úkony, které zastíraly skutečný stav věci a sloužily pouze ke zkrácení daňové povinnosti pro jimi ovládané obchodní společnosti.
 
            Policisté během vyšetřování shromáždili velké množství důkazních materiálů. Spisový materiál obsahuje několik desítek tisíc stran. O tom, že trestní stíhání bylo mimořádně náročné, svědčí skutečnost, že k obvinění pachatelů došlo již v měsíci květnu 2006. Pachatelé totiž v řadě případů, za účelem zakrytí daňových úniků, prováděli značné množství obchodních operací, které měly sloužit ke zkrácení daně u konečného příjemce zdanitelných plnění. Operace byly vždy prováděny tak, že byl předstírán obchod, jehož se mělo účastnit 5-6 českých a zahraničních subjektů, což mělo zkomplikovat dokazování. V rámci vyšetřování byla vyžádána i právní pomoc ve Velké Británii, Švýcarsku a na Slovensku.
 
          Skupina osob měla svým jednáním způsobit České republice, zastoupené Finančním úřadem pro Prahu-východ, škodu ve výši nejméně 480 milionů korun.
           
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem