Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté u škol

Strakonice – Bezpečná cesta do školy. 

Již v pondělí se otevřou školní brány a děti po dvouměsíčním odpočinku usednou do školních lavic. Na první školní dny se připravují také policisté, kteří se zaměří především na dopravu v blízkosti škol a školek. Celý týden, vždy před začátkem vyučování a také odpoledne, budou policisté dbát na bezpečnost v silničním provozu. Budou dohlížet na děti u přechodů pro chodce v blízkosti škol, na správné přecházení a bezpečnou jízdu řidičů. Děti se na ně mohou s důvěrou obrátit o pomoc při přecházení vozovky.
S novým školním rokem je také spojená policejní celorepubliková dopravně bezpečnostní akce s názvem „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.  Ve Strakonicích se ZEBRA uskuteční ve středu 5. září 2012 a ve čtvrtek 6. září 2012 od 7,30 hod.a od 8,00 hod. bude pokračovat ve třídách Základní školy Povážská. 
Přímo na ulici před školou policisté ve středu a ve čtvrtek „prozkouší“ malé chodce ze znalostí povinností při přecházení vozovky. Připomínat jim budou základní povinnosti chodce před vstupem do vozovky. Shrnutí pravidel správného přecházení vozovky pak každý oslovený obdrží na informační kartičce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Společně si připomenou, jak se chovat v silničním provozu (kdo je chodec, chůze po chodníku, přes přechod pro chodce, přechod pro chodce se světelnou signalizací, používání reflexních materiálů apod.). Od 8,00 hod. pak bude preventivní akce pokračovat ve třídě u prvňáčků a druháčků v ZŠ Povážská, kde si děti s policisty zopakují dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky a za odměnu od policistů obdrží drobný dáreček.
 
A co Zebra radí dětem?
  1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
31. srpna 2012

vytisknout  e-mailem