Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté soutěžili o nejlepšího regulovčíka v kraji

KRAJ - V pátek 10. května 2019 se v Liberci uskutečnil již XIII. ročník soutěže dopravních policistů v řízení křižovatky pokyny policisty. 

10V pátek se v Liberci konal XIII. ročník soutěže dopravních policistů "Řízení křižovatky pokyny policisty". Soutěž byla vyhlášena ve spolupráci Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a Krajského úřadu Libereckého kraje. O nejlepší umístění soutěžili jako každoročně policisté z dopravních inspektorátů všech územních odborů v Libereckém kraji – Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily a policisté zařazeni na Oddělení silničního dohledu Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství Libereckého kraje. Každý dopravní inspektorát měl zde své dva zástupce. V letošním roce byla mezi soutěžícími i jedna žena. 

15Zahájení soutěže se konalo v prostorách dolních kasáren 31. brigády radiační, chemické a  biologické ochrany Liberec za přítomnosti pplk. Mgr. Jiřího Holuba z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia, dále vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého krajeplk. Mgr. Jaroslava Řeháka, pplk. gšt. Ing. Martina Fokta, náčelníka štábu 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany Liberec a zástupců Krajského úřadu Libereckého kraje a Týmu silniční bezpečnosti a BESIP pro Liberecký kraj.

Samotná soutěž se skládala ze třech částí.  Nejprve se všichni soutěžící podrobili teoretické části, tedy testu, který prověřil jejich znalosti pravidel silničního provozu a odborné znalosti. Poté již dopravní policisté předvedli své dovednosti v praktické části -  v řízení provozu pokyny policisty na křižovatce ulic Žitavská, Švermova a Jungmannova. Zde se hodnotící komise při hodnocení zaměřila především na přesnost a srozumitelnost prováděných pokynů,  zhodnocení bezpečnostní situace na křižovatce, plynulost odbavování všech směrů a s tím spojený i počet odbavených vozidel a samozřejmě i na celkový dojem a jistotu prováděných úkonů.

Poslední část soutěže probíhala opět v prostorách vojenských kasáren na Štefánikově náměstí, kde policisté poměřili dovednosti v ovládání vozidla. Zde absolvovali jízdu zručnosti, kdy nechyběl slalom mezi kužely, průjezd zúženým prostorem, parkování, otáčení ve vymezeném prostoru a také couvání. Tato disciplína byla zařazana do soutěže v letošním roce poprvé.

V odpoledních hodinách probíhalo slavnostní vyhlášení vítězů soutěže na Krajském ředitelství policie Libereckého kraje v historických prostorách kavárny Pošta. Zde všechny soutěžící přivítal náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro uniformovanou policii plk. Pavel Bartoš, MBA. a poděkoval všem zúčastěným za jejich výborné výsledky.

Pořadí vítězů soutěže:

1. místo pprap. Ondřej ŘIČIČÁŘ  z Dopravního inspektorátu v České Lípě

2. místo pprap. Ota UCHYTIL  z Dopravního inspektorátu v Jablonci 

3. místo pprap. Daniel ČÍŽEK  z Dopravního inspektorátu v Liberci

Medaile, poháry a věcné ceny nejlepším soutěžícím předal předseda hodnotící komise pplk. Mgr. Jiří Holub z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia Praha, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro uniformovanou policii plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA. a  vedoucí Odboru služby dopravní policie KŘPLK plk. Mgr. Jaroslav Řehák.

12
První dva nejlepší dopravní policisté – pprap. Ondřej Řičičář a prap. Ota Uchytil a  budou navíc dne 12. září letošního roku reprezentovat Krajské ředitelství policie Libereckého kraje v celorepublikovém kole soutěže v řízení provozu na křižovatce pokyny policisty, které se bude konat na domácí půdě v Liberci. Do tohoto kola vyšlou všechna krajská policejní ředitelství v republice vždy dva nejlepší regulovčíky, kteří se utkají o putovní cenu "zlatá regulka".

Na závěr lze ještě říci, že policisté neměli mnohdy snadnou situaci, neboť jak se ukázalo v této soutěži, je stále mnoho řidičů, kteří pokyny řízení křižovatky policistou opravdu neznají nebo jsou si nejistí, a tím způsobují komplikace v dopravě, ohrožují tím ostatní řidiče a také ztěžují práci samotným policistům. 
 

10. 5.2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem