Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté si posvítili na zloděje

Většina lidí má číslo tísňového volání 158 zažité.  

Málokdo však ví, že policisté pražské Pohotovostní motorizované jednotky jsou právě ti, kteří přispěchají na místo události jako první. V jejich rukou tak končí pachatelé trestných činů i jiných protiprávních deliktů, policisté často svým včasným zásahem zachrání volajícímu život či odvrátí přímo hrozící nebezpečí.
Ve čtvrtek ráno si přítomnost policistů takto vyžádala obyvatelka jedné z chat v zahrádkářské kolonii ve Vysočanech. Policejní hlídce ukázala vypáčenou sousední chatu a udala podrobný popis pachatele, kterého si stačila dobře prohlédnout. Policisté začali ihned propátrávat okolí a jejich snažení přineslo během pár okamžiků výsledek. Nejenže objevili další vypáčené chaty, ale v útrobách jedné z nich zastihli i samotného pachatele. Ten se však nehodlal jen tak vzdát a dal se na útěk. Jelikož nereagoval na opakované výzvy policistů a v útěku pokračoval, použil jeden ze zakročujících policistů po zhodnocení situace donucovací prostředek varovný výstřel. Teprve tehdy se nenechavec mužům zákona vzdal a dobrovolně jim odevzdal šroubovák a kleště, které měl v kapse. O jeho úmyslech nemohlo být pochyb. Před posledně „navštívenou“ chatou totiž policisté nalezli připravenou igelitovou tašku obsahující přívodní kabely k PC, webovou kameru, dále benzinovou a elektrickou kotoučovou pilu a horské jízdní kolo. Čtyřicetiletý muž proto skončil na policejní služebně pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a porušování domovní svobody.  
Dnešního dne, hodinu po půlnoci zavolal pozorný obyvatel jednoho z domů v Popovické ulici v pražských Vršovicích na tísňovou linku 158, že slyšel rámus a na křižovatce s ulicí Brtnická viděl dva pobudy, kteří nahlíželi do zaparkovaných vozidel. Policisté Pohotovostní motorizované jednotky přispěchali na uvedenou adresu, kde podle popisu zadrželi třiadvacetiletého muže. Při ověřování jeho totožnosti vyšlo najevo, že má svůj podíl na vloupání do jedné z firem v sousední ulici. Rozbitá skleněná výplň okna vypovídala o tom, že objekt navštívili nezvaní hosté. Policejní hlídka při následné prohlídce vnitřních prostor firmy narazila na muže, který se pokusil utéct. Jeho záměr mu však nevyšel podle představ a pětadvacetiletý mladík skončil s pouty na rukou. Policisté u zadrženého muže našli nejen šroubovák ale i větší obnos peněz a platnou kreditní kartu. Mladý muž nezapíral, že peníze i kreditní kartu našel na stole v jedné z kanceláří. Oba spolupachatelé skončili vzápětí na nejbližší policejní služebně, protože mají policistům ještě co vysvětlovat. Stejně jako osmadvacetiletá žena, kterou na služebnu přivezla jiná policejní hlídka a která s největší pravděpodobností dělala dvojici pachatelů tzv. zeď.

vytisknout  e-mailem