Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté se zaměřili v rámci preventivní akce na kontroly cyklistů

Jihočeský kraj – Roste počet nehod, při kterých je sražen cyklista a řidič od nehody ujede. 

Dne 13. července proběhla v Třeboni v rámci celorepublikových preventivních akcí s názvem „Řídím, piju nealko“ a „Na kole jen s přilbou“ preventivní akce zaměřená na cyklisty. Počasí vyšlo skvěle, a tak za jihočeskými policisty zamířila nejen řada cyklistů, ale také chodců. Policisté si pro tyto účastníky silničního provozu v rámci prevence připravili několik zajímavých soutěží. Za správné vyřešení čekala na všechny pozornost ve formě malého dárečku, například omalovánek či v případě dospělých nealkoholického osvěžení.

V rámci preventivní akce bylo zkontrolováno na tři stovky cyklistů, z nichž se tři desítky na kole projely po přechodu pro chodce. Cyklisté byli samozřejmě policisty upozorněni, že se dopustili přestupku. Všechny zjištěné přestupky policisté vyřešili na místě domluvou.

V první polovině tohoto roku zaznamenali jihočeští policisté více než 100 dopravních nehod, ve kterých figurovali cyklisté.  Od začátku prázdnin navíc evidují jihočeští policisté zvýšený počet případů, kdy byli cyklisté sraženi projíždějícími vozidly. Minulý týden došlo na Českobudějovicku ke sražení cyklistky řidičem karavanu, viz článek https://www.policie.cz/clanek/ridic-karavanu-srazil-cyklistu.aspx. V pátek 8. července došlo mezi obcemi Staňkov a Chlum u Třeboně při předjíždění skupiny cyklistů ke sražení jedné z cyklistek řidičem vozidla pravděpodobně tovární značky Škoda Karoq, červené barvy, který po nehodě z místa ujel, aniž by sražené cyklistce poskytl první pomoc. Po řidiči dopravní policisté z Jindřichova Hradce usilovně pátrají.

Poslední případ se stal dnes 13. července v ranních hodinách u obce Chýnov, kde řidič vozidla tovární značky Iveco srazil cyklistku a po nehodě z místa ujel, aniž by sražené cyklistce poskytl první pomoc. Táborští dopravní policisté odvedli dobrou práci, když se jim krátce po nehodě podařilo vozidlo i jeho řidiče vypátrat. Řidič vozidla je podezřelý ze spáchání trestného činu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku a v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Všichni účastníci silničního provozu by měli počítat s tím, že v letních měsících se po silnicích pohybuje větší množství chodců, cyklistů i motocyklistů, z nich každý má své povinnosti. A právě cyklisté by se měli řídit tímto cyklistickým desaterem:

1. Dbejte na stav kola a jeho výbavu

2. Snažte se vidět a být viděni

3. Vyhněte se alkoholu a omamným látkám

4. Vydejte se jen na cestu, kterou zvládnete

5. Buďte ohleduplní a předvídaví

6. Komunikujte s okolím

7. Jezděte při pravém okraji a s rozestupy

8. Dávejte pozor na mrtvé úhly

9. Kolo zamykejte s rozmyslem

10. Kolizi se zraněním nahlaste

Videa z akce:

1 Na kole jen s přilbou - Třeboň 2022 (4).MOV

2 Na kole jen s přilbou - Třeboň 2022 (6).MOV

3 Na kole jen s přilbou - Třeboň 2022 (7).MOV

por. Miroslav Šupík, DiS., krpc.pio@pcr.cz

13. července 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem