Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté se zaměřili na nezodpovědné řidiče

KRAJ: O prodlouženém velikonočním víkendu bylo zastaveno téměř šest desítek hříšníků. 

Přestože letos jihomoravští policisté na velikonočními svátky nenachystali žádné velké dopravně bezpečnostní akce, dokázali během několika dnů odhalit téměř šest desítek nezodpovědných šoférů (statistika ke 16:00 hod. - 5.4.2021). Ti na silnice nevyrazili posilněni jen alkoholem, ale dokonce někteří byli i pod vlivem drog. Kromě běžných hlídek v rámci celého kraje namátkové kontroly prováděli i policisté (včetně vojáků a celníků) na stanovištích mezi jednotlivými okresy, a to v souvislosti s aktuálním zákazem omezení pohybu. Zajímavostí je i to, že z celkového počtu zjištěných hříšníků bylo kolem dvacítky řidičů pod vlivem jiných návykových látek (drog).

Největším rekordmanem pak byl šofér z Brna. Ten o Zeleném čtvrtku brněnským strážníkům opakovaně nadýchal hodnoty kolem 4 promile alkoholu v dechu. Nyní tak bude muset čelit trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě uznání viny může být soudem potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti až na dobu dvou let. 

V neděli ráno zase dopravní policisté vyrazili k tragické nehodě, která se stala poblíž Dobronic na Znojemsku. Tam zatím z nezjištěných příčin vyjel šofér osobního vozidla mimo komunikaci a fatálně havaroval. Dvaapadesátiletý majitel vozidla utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě zemřel. Zda při nehodě nesehrál nějakou roli i alkohol budou nyní zjišťovat dopravní policisté. 

Ve stejnou dobu, tentokrát ale na Vyškovsku, boural i dvacetiletý mladík. Ten zřejmě i pod vlivem silné podnapilosti v obci Pustiměřské Prusy nezvládl škodovku a vyjel s ní náhle mimo komunikaci. Během toho naboural do kovového zábradlí zdejšího mostku, porazil několik dopravních značek, aby se následně tvrdým nárazem zastavil až o podezdívku nedalekého domu. Po nehodě se policistům bezostyšně přiznal, že si před jízdou pořádně přihnul. Vypil několik piv, vodek a vše završil bylinným likérem. Na další problém si navíc zadělal i tím, že za volant usedl, ačkoliv nikdy nevlastnil žádné řidičské oprávnění a automobilu zmocnil bez vědomí majitele. Skutek je prošetřován pro podezření ze spáchání trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného užívání cizí věci. 

por. Bc. Petr Vala, 5. dubna 2021.

vytisknout  e-mailem