Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté se zaměřili na nečistotu, námrazu a sníh na vozidlech

KRAJ - Během pondělní dopravně bezpečnostní akce, která probíhala v celém Libereckém kraji,  zkontrolovali celkem 270 vozidel a projednali celkem 72 přestupků. 

1

Počátkem tohoto týdne proběhla na celém území Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená na provoz vozidel v zimním období. Akce se uskutečnila v brzkých ranních hodinách, v čase, kdy převážná většina účastníků silničního provozu míří do zaměstnání.  Záměrem dopravně bezpečnostní akce bylo upozornit řidiče na rizika spojená s neodstraněním nečistot, jako je námraza či sníh z jejich vozidla před jízdou. Díky špatnému výhledu mohou řidiči ohrozit ostatní účastníky silničního provozu nebo způsobit škodu na majetku.

V zimních měsících, kdy jsou v nočních hodinách teploty často hluboko pod bodem mrazu, řidiči často řeší problém s tím, že se jim na sklech auta vytvoří námraza. Nejen námrazu, ale i sníh je však potřeba před jízdou odstranit. Tato povinnost platí pro řidiče od února 2016. 

Zákon č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů:

§ 5 odst. 2 písm. i)
Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran.

§ 5 odst. 2 písm. j)
Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Sníh ze střechy totiž může v zatáčce odletět třeba na chodce, nebo při brzdění zasype čelní sklo tak, že řidič nic neuvidí. Hrouda tajícího sněhu, která  sklouzne na čelní sklo, může byť jen na malý okamžik omezit výhled a může dojít k nehodě.

Někteří řidiči si na sklech očištěním vytvoří pouze tzv. „tankové průzory“ a spoléhají na rozmrznutí námrazy na skle po ujetí několika kilometrů a zahřátí vozidla během jízdy. Během této jízdy však může dojít k mnoha tragickým událostem v důsledku nedostatečného rozhledu řidiče do všech stran. Řidič takto může snadno přehlédnout například dítě školou povinné na přechodu pro chodce či na krajnici, může se stát, že nedá jinému vozidlu přednost v jízdě a nedokáže včas reagovat na náhlé události v silničním provozu. Sníh odletující z neočištěného vozu zase ohrožuje motoristy jedoucí za ním. Kusy odletujícího ledu mohou řidiče polekat, nebo i vybít čelní sklo a zapříčinit tak vážnou dopravní nehodu. Během akce policisté trpělivě vysvětlovali řidičům důležitost důkladně očistit vozidlo před jízdou, aby tak eliminovali podobná jednání. 

Pokud silniční hlídka zastaví „zapadané“ auto, jeho řidič se dopustí přestupku, za který mu sice nepřibyde žádný trestný bod, ale může jeho peněženku odlehčit až o 2 tisíce korun.

Do akce bylo zapojeno na pět desítek policistů jak ze služby dopravní, tak i pořádkové policie. Ti zkontrolovali celkem 270 vozidel a projednali celkem 72 přestupků v částce 17 100 Kč. 

Z celkového počtu přestupků se 37 přestupků týkalo porušení povinnosti řidiče podle § 5 odst. 2 písm. i) zákona o silničním provozu, kdy všechna tato vozidla měla na sobě námrazu, která zabraňovala řidičům výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran.  Policisté za ně uložili pokuty ve výši 11 000 Kč. 

Kdo nechce ráno po nové sněhové nadílce či mrazu zápasit se škrabkou a čtvrt hodiny čistit skla, je dobré použít užiteného pomocníka -rozmrazovací prostředek.   

V zimním období se také policisté zaměřují na to, aby v období od 1. listopadu do 31. března, kdy se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, či kdy lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, vozidla nepřevyšující 3 500 kg používala při jízdě zimní pneumatiky na všech kolech s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm. U vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšujících 3 500 kg musí použít zimní pneumatiky na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly, zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm. 
Hlídky také svoji pozornost směřují na úseky označené svislou dopravní značkou C 15a (zimní výbava). Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti. 

Krajská akce nebyla zaměřena jen na zimní výbavu a provoz vozidel v zimním období, ale také na dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek u řidičů, dále na pátrání po osobách, odcizených motorových vozidlech, věcech, sledování problematiky spojené s ilegální migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní. 

Policisté se budou v rámci běžného výkonu služby i nadále této problematice věnovat a zaměřovat se na takto nezodpovědné řidiče. 
 

22. 1. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem