Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté cílili o víkendu na motorkáře

KRAJ - Nejčastějším prohřeškem řidičů motocyklů byla nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy. 

1O uplynulém víkendu, v sobotu 4. září 2021, proběhla na území Libereckého kraje další z dopravně bezpečnostních akcí, tentokrát zaměřená především na kontrolu řidičů motocyklů, kteří jsou velmi zranitelnými účastníky silničního provozu. Počasí příznivcům silných strojů o víkendu přálo a mnozí z nich vyrazili na projížďky krajem. Bohužel stále je mezi nimi mnoho takových, kteří si pletou silnice se závodní dráhou a snaží se za každou cenu dokázat, co jejich stroj umí. 

Akce probíhala na Jablonecku na silnici č. I/10 v úseku Železný Brod - Loužnice a na Maloskalsku, kdy tato místa jsou častým vyhledávaným cílem příznivců motorek.

Policisté se během akce zaměřili na dohled na dodržování pravidel silničního provozu řidiči motocyklů, obzvláště na bezohlednou a agresivní jízdu, rychlost jízdy, způsob jízdy, použivání ochranné přilby, techznicky stav motocyklů, ale také na řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. 

Cílem těchto akcí je snížit počty a následky dopravních nehod řidičů motocyklů a zvýšit úroveň dodržování pravidel silničního provozu. 

Do akce byla nasazena téměř desítka dopravních policistů. Ti během akce zkontrolovali 66 účastníků - tedy jak řidičů, motorových vozidel, tak i motocyklů. 

Zjistili celkem 19 dopravních přestupků, za které na místě uložili příkazem pokuty v celkové výši 13 600 Kč. Z toho se v 11 případech jednalo o porušení dopravních předpisů řidiči motocyklů, za které jim byly uloženy pokuty ve výši 6 100 Kč. Mezi nejčastější prohřešky patřil způsob jízdy, zejména porušení vodorovného dopravního značení, a to celkem v 11 případech (v 10 případech řidiči motocyklů) a také porušování nejvyyší povolené rychlosti, celkem ve 4 případech ( z toho 1 řidičem motocyklu).

Dalšími porušeními dopravních předpisů bylo v případě řidičů motorových vozidel nepoužití bezpečnostních pásů, dále telefonování za jízdy a také nevyhovující technický stav vozidla.

I v následujícím období budou na území celého Libereckého kraje  probíhat další obdobné dopravně bezpečnostní akce zaměřené na tyto velmi zranitelné účatníky silničního provozu. 


6. 9. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová 
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem