Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté se zaměřili na kontrolu mysliveckých honů

KRAJ VYSOČINA: Provedli dohled celkem u patnácti honů a zkontrolovali přes 260 osob  

V podzimních měsících provádějí policisté odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál dohled nad konáním honů.
V září již proběhly čtyři kontroly honů na kachny a to na Jihlavsku a na Pelhřimovsku. „Zkontrolovali jsme při nich celkem 32 osob a stejný počet zbraní“, řekla mjr. Věra Kazatelová, DiS., vedoucí oddělení dohledu a dozoru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Jak dále dodala, při kontrolách kachen na tahu policisté nezjistili žádný nedostatek.
 
V říjnu a v listopadu se policisté zaměřili na kontrolu mysliveckých honů. Provedli dohled celkem u patnácti mysliveckých honů a to na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku i Žďársku. Zkontrolovali celkem 261 osob a stejný počet zbraní. Jen o uplynulém víkendu byli policisté přítomni na jedenácti honech. Žádný nedostatek při kontrolách na mysliveckých honech policisté nezjistili.
 
Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů (zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky) a zbraní, u kterých kontrolují zejména výrobní číslo, zda je opatřena platnými zkušebními značkami a celkový stav. Dále policisté ověřují, zda nejsou myslivci pod vlivem alkoholu.
„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho k předložení zbraně Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva“, upozornila mjr. Kazatelová. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět dechovou zkoušku a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu a těsně po jeho skončení. „Do současné doby můžeme být spokojení, protože jsme dosud požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V předešlých letech jsme občas požití alkoholu u kontrolované osoby zjistili, ale bylo to spíše výjimečně. Chvályhodnou praxí se tak stalo, že v dnešní době myslivci, když už alkohol požívají, tak až po honu v době, kdy mají zbraně bezpečně uložené“, shrnula vrchní komisařka Věra Kazatelová.
 
V případě, že by policisté u myslivce při konání honu požití alkoholu zjistili, nesměl by dále pokračovat a zbraň by policisté zadrželi. Podle množství zjištěného alkoholu by policisté za přestupek uložili blokovou pokutu nebo by jej oznámili k projednání správnímu orgánu.
Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznámí k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odebrání zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti dle zákona o zbraních.
 
„Dohled nad konáním mysliveckých honů budeme provádět až do ledna příštího roku. Kachny na tahu máme na různých místech Vysočiny nahlášené do konce listopadu“,dodala mjr. Věra Kazatelová. 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem